Şıhıl Mahşi Tarifi - Kabak dolmasını birde böyle deneyin!
Mevsimin en çok sevilen sebzelerinden olan taze kabak artık
güneşin altında yetiştiği haber alır almaz bu yılın ilk taze kabağını da
aldık. Tezgahta çok güzel bir tesadüf oldu kabakların fiyatını sorarken başka bir müşteri
geldi şıhıl mahşi yapacağım ver abi 1 kilo deyince hah dedim bende alayım
bundan güzelce bende yapayım çok severek tüketiriz biz. Kilis ve Hatay’da yapılır ama Suriye, ait bir yemek olduğunu biliyorum Arap, yemekleri arasında olan bu yemek güzel Hatay'ın medeniyetler şehri olmasından kaynaklanıyor. Hatay'da zamanla bir çok kültür gelmiş geçmiş hepsi birer iz bırakmış bu topraklarda bu tarifte onlardan birisi.
Etli dolma olarak bilinen şıhıl mahşi yani kabak dolmasının en lezzetli hali diyebiliriz dolma dediysek bu bildiğiniz dolmalardan da değil....
Etli dolma olarak bilinen şıhıl mahşi yani kabak dolmasının en lezzetli hali diyebiliriz dolma dediysek bu bildiğiniz dolmalardan da değil....
Mevsiminde tüketmek isteyenlere tam zamanı olan kabak içini de tabii mücver yapacağım ramazan sofrası için israf son! Arta kalanları değerlendirmekte üstüme yoktur.
Şıhıl Mahşi için gerekli malzemeler;
1,5 kilo dolmalık kabak
300 gr dana kıyma
2 adet orta boy soğan
2 adet biber
1 kase nohut
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 çorba kaşığı domates salçası
1 çay kaşığı silme karabiber
Tuz
3 yemek kaşığı sıvı yağ
Sosu için.
1 çorba kaşığı domates salçası
1 çorba kaşığı kuru nane
1 çay kaşığı tuz
üzeri için 1 kase sarımsaklı yoğurt
Şıhıl Mahşi hazırlanışı:
Kabakları kızartmak için sıvı yağ
Kabakları ince olmamak şartı ile oyalım. Yıkayalım ve
süzgece ters çevirelim kızartırken içlerinde su kalmasın patlama yapmasın diye.
Kabakları her tarafını yakmadan görselde ki gibi kızartalım. Havlu
kağıt üstüne alalım.
Kıymayı kısık ateşte kendi suyu ile pişirelim suyunu çekmeye
yakın üzerine sıvı yağ ilave edelim.
İyice pişen kıymanın üstüne soğan, biberi alalım soğanlar
rengi dönene kadar kavuralım.
Kavrulan soğanın üstüne haşlanmış nohutu, salçaları, tuzu, karabiberi
ekleyip 2-4 dakika daha kavuralım altını kapatalım.
Kabak ve iç harcı soğuyunca şıhıl mahşi gelelim son
dokunuşuna.
Kabakları içini iyice dolduralım kapak ister koyun ister
koymayın çok önemli değil kısık ateşte piştiği için dağılma ve taşma yapmaz.
Kabakların hepsini iyice doldurduktan sonra sosu
hazırlayalım.
Suyu, salçayı, naneyi ve tuzu ekleyin iyice çırpın tencereye
dizdiğiniz kabakların üstüne gezdirin ve altı kısık şekilde kaynamaya
başladıktan sonra 15 dakika daha pişirelim ve altını kapatalım ilk sıcaklığı
geçtikten sonra üzerine sarımsaklı yoğurt ile servi yapalım.
Yorumlar
Yorum Gönder