Şıhıl Mahşi Tarifi - Kabak dolmasını birde böyle deneyin!

Mevsimin en çok sevilen sebzelerinden olan taze kabak artık güneşin altında yetiştiği haber alır almaz bu yılın ilk taze kabağını da aldık. Tezgahta çok güzel bir tesadüf oldu kabakların fiyatını sorarken başka bir müşteri geldi şıhıl mahşi yapacağım ver abi 1 kilo deyince hah dedim bende alayım bundan güzelce bende yapayım çok severek tüketiriz biz. Kilis ve Hatay’da yapılır ama Suriye, ait bir yemek olduğunu biliyorum Arap, yemekleri arasında olan bu yemek güzel Hatay'ın medeniyetler şehri olmasından kaynaklanıyor. Hatay'da zamanla bir çok kültür gelmiş geçmiş hepsi birer iz bırakmış bu topraklarda bu tarifte onlardan birisi.

Etli dolma olarak bilinen şıhıl mahşi yani kabak dolmasının en lezzetli hali diyebiliriz dolma dediysek bu bildiğiniz dolmalardan da değil....

Mevsiminde tüketmek isteyenlere tam zamanı olan kabak içini de tabii mücver yapacağım ramazan sofrası için israf son! Arta kalanları değerlendirmekte üstüme yoktur.

Şıhıl Mahşi için gerekli malzemeler;
1,5 kilo dolmalık kabak
300 gr dana kıyma
2 adet orta boy soğan
2 adet biber
1 kase nohut
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 çorba kaşığı domates salçası
1 çay kaşığı silme karabiber
Tuz
3 yemek kaşığı sıvı yağ
Sosu için.
1 çorba kaşığı domates salçası
1 çorba kaşığı kuru nane
1 çay kaşığı tuz
üzeri için 1 kase sarımsaklı yoğurt

Şıhıl Mahşi hazırlanışı:
Kabakları kızartmak için sıvı yağ

Kabakları ince olmamak şartı ile oyalım. Yıkayalım ve süzgece ters çevirelim kızartırken içlerinde su kalmasın patlama yapmasın diye.

Kabakları her tarafını yakmadan görselde ki gibi kızartalım. Havlu kağıt üstüne alalım.

Kıymayı kısık ateşte kendi suyu ile pişirelim suyunu çekmeye yakın üzerine sıvı yağ ilave edelim.

İyice pişen kıymanın üstüne soğan, biberi alalım soğanlar rengi dönene kadar kavuralım.

Kavrulan soğanın üstüne haşlanmış nohutu, salçaları, tuzu, karabiberi ekleyip 2-4 dakika daha kavuralım altını kapatalım.

Kabak ve iç harcı soğuyunca şıhıl mahşi gelelim son dokunuşuna.

Kabakları içini iyice dolduralım kapak ister koyun ister koymayın çok önemli değil kısık ateşte piştiği için dağılma ve taşma yapmaz.

Kabakların hepsini iyice doldurduktan sonra sosu hazırlayalım.

Suyu, salçayı, naneyi ve tuzu ekleyin iyice çırpın tencereye dizdiğiniz kabakların üstüne gezdirin ve altı kısık şekilde kaynamaya başladıktan sonra 15 dakika daha pişirelim ve altını kapatalım ilk sıcaklığı geçtikten sonra üzerine sarımsaklı yoğurt ile servi yapalım.

Yorumlar

Popüler Yayınlar