Fitre Nedir ? 2019 Fitre Ne Kadar?

Fıtır-sadakası olarak bilinen fitre, fıtır yaradılış anlamını taşır. Zekat ve fitre ikisi ayrı konular oluyor fitre malı olanlar değil tüm müslümanlar için geçerli olan fitre ailenin küçük büyük tüm bireyleri için verilir.

Bayramda verilmesi eftal olan fitre,  biz müslümanlar için vaciptir.

Vacip olan bu ibadet ne zaman verilmeli?

 Fitre bayram günü vermek vaciptir ama ihtiyaç sahipleri için bayramlık ve ihtiyaçları için bayramdan 2 gün öncesine kadar verilebiliyor.   

Bu yıl fitre miktarı ne kadar? 2019 yılı fitre 23 tl olarak belirlenmiş ama arzu edenler tabii alt sınır olarak bu fiyat üstünde verebilir.

Fitre kimlere verilir?
Fitreyi öncelikle fakir ve ihtiyaç sahipleri araştırmak bulmak ve onlara bayram sevinci yaşatmanın önemi büyük.

Çocuklar, yetimler, öğrencilere, dul bayanyanlara, ihtiyaç sahibi yaşlılara, çok ama çok dikkatli olmanız gerek fitreyi doğru kişiye ulaştırmak duası ile.

Fitre fıtır-sadakası çok güzel açıklayan bu hadiste zaten her şeyi anlatmıyor bizlere. 

Abdullah b. Abbas’tan rivayet edilen bir hadiste fıtır sadakasının, oruçluları gereksiz ve çirkin sözlerinden (günahlarından) arındırmak ve yoksullara gıda temini için farz kılındığı bildirilir (Ebû Dâvûd, “Zekât”, 17; Müsned, II, 277). Hadisten anlaşıldığına göre fıtır sadakası, oruç tutan müslümanın, oruçluya yakışmayan davranışlarla zedelenen ibadetinin eksikliklerini tamamlar, aynı zamanda yoksulların bayram sevincine katılmalarını sağlar.

Yorumlar

Popüler Yayınlar