Hatay'ın Ramazan Kömbe Kurabiyesi Tarifi - 1 hamuradan 3 ayrı kurabiye
Ramazan ayı son 10 gününe girdik her kes gibi bende bayram
için Hatay’ın meşhur bayramlık kömbe kurabiyesi hazırladım. Hatay’lı olarak
onur duyarak yaptım oruç tutmak öyle güzel bir nimet ki mutfağa girdiğiniz an
normal zamanda hiç önemsemediğiniz bir baharatın bile kendine has ne denli
güzel bir kokusu olduğunu algılayabiliyorsunuz öyle maceralı bir gün oldu benim
için.
Kömbe kurabiyesi hazırlamak ta ayrı bir neşeli oluyor şu
anda Hatay’ın genelinde tüm taş
fırınlarında sıraya girilmiş kömbe nöbetleri var şu an. Bayramlık kurabiyeler iftar
sonrası hazırlanıyor ve pişiriliyor sokaklar arası kömbe kurabiye kokusu ile dolu mis
gibi.
Hatay’da bayram
arafesi hazırlıkları en mühimi bu şu an, bayram için kömbe kurabiye hazırlamak. Bizde kendimizce
bu akıma kapıldık ve Hatay’ın kendine has özgü lezzeti evde yapmak isteyenlere
pratik ve anlaşır bir şekilde hazırlamak istedim.
Bayramlık kömbe yapacaklar 3 ay cam kavanozlarda muhafaza
edebilirsiniz bozulma olmuyor ama hurmalı kömbe kurabiye yapacaklar için içi zamanla
sertleşiyor, cevizli kurabiye ve sade kurabiye olanlar hiç
bir bozulma olmuyor.
Bayramlık ikramlar arasında bu kadar erken neden başlanıyor
anladınız sanırım çünkü uzun bir süre yumuşamıyor ve bozulmuyor olması nedeni
ile erken yapılıyor.
Bir çok farklı tarif mevcut kömbenin kendine has kalıpları
internet üzerinden de alabilirsiniz bir çok yerde satışı var. Kullandığım kömbe
kalıbı farklı tariflerde de kullanmak için bu model ile yaptım, pişmesi ve
içine iç malzeme koyacağım için bu kömbe kalıbı sade yapılacaklara göre daha
uygun oluyor.
1 hamurdan üç ayrı kömbe hazırladım. Hurmalı kömbe, cevizli
kömbe ve sade kömbe olarak hazırladım.
Farklı tuzlu ve şekerli tarifler hazırlayacağım için çok
fazla yapmıyorum ben. Tarif denemek isteyenlere bayramlık Hatay kömbesi gelsin.
Bayramlık Hatay Kömbe Kurabiyesi Tarifi İçin Gerekli Malzemeler:
1 su bardağı benmari usulü eritilmiş tereyağı
1 su bardağı pudra şekeri
1 su bardağı süt
1 su bardağı sıvıyağ
Yaklaşık bir kiloya yakın kömbelik sarı un veya pastalık un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1 çay kaşığı kömbe baharatı
İçi için:
1 kase ceviz ince
dövülmüş
1 kase hurma çekirdekleri çıkarılmış ayıklanmış dövülmüş
Üzeri için: susam ve arzu ettiğiniz kömbe kalıbı
Kömbe kurabiye hazırlanışı:
Erimiş tereyağı ve pudra şekerini karıştırın sonrasında süt
ve sıvı yağını ilave edin ardından iyice karıştırın.
Üzerine 3 su bardağı kadar unu ekleyin, vanilya, kabartma
tozu, kömbe baharatını ilave edin iyice bir karıştırın.
Buradan sonrası azar azar unu ilave edin hamur ne çok yumuşak
ne çok sert olacak şekilde kıvamlı bir hamur elde edin.
Hamuru biraz yoğurun sonrasında çiğ köfte gibi elinizle tüm
hamuru yumak yapın.
Buradan sonrası artık çok ama çok kolay ve eğlenceli.
Elinizle güzelce yuvarlayın susama batırın kalıba
yerleştirin elinizle bastırın ve hoppp ters çevirin tık vurun tahtaya olay bu
kadar sade olanlar bu şekilde yapılıyor.
Hurmalı yapılanlar için öncelikle kömbe yumaklarını yine
elimize alıyoruz yuvarlıyoruz sonrasında köfte oyar gibi oyuyoruz içine hurma
koyuyoruz ve kapatıyoruz. Susama batırıp kalıba yerleştiriyoruz ve elimizle
bastırıp yine tık deyip kalıptan çıkarıyoruz.
Cevizli kömbe için ise yine yumaklardan alıyoruz yuvarlıyor
ve içini içli içli oyuyoruz sonrasında içine ceviz koyup kapatıp susama
batırıyoruz kömbe kalıbına yerleştirip bastırıyoruz ve sonrasında yine ters
çevirip tıklatıyoruz ve yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine yerleştiriyoruz.
Isıtılmış 170 derecelik fırında yakmadan ama kurabiye kadar
da az pişirmeden süre veremiyorum 20-30 dakika arası sürdü benimkiler
pişiriyoruz.
Soğumadan fırın kabından almıyoruz iyice soğuduktan sonra
cam kavanozlara kokuyoruz bayramı bayram gibi yaşayabilmek yaşatabilmek duası ile. Bayram sofraları ve ikramlıkları için önerilerimiz devam edecek takipte kalın.
NOT:
Pilastik kalıplar tercih etmeyin lütfen bu tarifin kalıpları bu
Yeni kalıp aldıysanız eğer kullanmadan önce iyice yıkayın ve kendi halinde kuruması için bekleyin.
Kuruyan kömbe kalıbı içini yağlayın ve bekleyin tekrar kuruyunca 1 daha fırça yardımı ile yağlayın, ardından 1 defa daha sonrasında kullanıma hazır oluyor direk olarak kömbe kalıbını kullanırsanız kalıbınız kurabiye hamuru yapışır ve çıkmaz.
Yorumlar
Yorum Gönder