Hatay'ın Ramazan Kömbe Kurabiyesi Tarifi - 1 hamuradan 3 ayrı kurabiye


Ramazan ayı son 10 gününe girdik her kes gibi bende bayram için Hatay’ın meşhur bayramlık kömbe kurabiyesi hazırladım. Hatay’lı olarak onur duyarak yaptım oruç tutmak öyle güzel bir nimet ki mutfağa girdiğiniz an normal zamanda hiç önemsemediğiniz bir baharatın bile kendine has ne denli güzel bir kokusu olduğunu algılayabiliyorsunuz öyle maceralı bir gün oldu benim için.

Kömbe kurabiyesi hazırlamak ta ayrı bir neşeli oluyor şu anda Hatay’ın genelinde  tüm taş fırınlarında sıraya girilmiş kömbe nöbetleri var şu an. Bayramlık kurabiyeler iftar sonrası hazırlanıyor ve pişiriliyor sokaklar arası kömbe kurabiye kokusu ile dolu mis gibi.

Hatay’da  bayram arafesi hazırlıkları en mühimi bu şu an, bayram için kömbe kurabiye hazırlamak. Bizde kendimizce bu akıma kapıldık ve Hatay’ın kendine has özgü lezzeti evde yapmak isteyenlere pratik ve anlaşır bir şekilde hazırlamak istedim.

Bayramlık kömbe yapacaklar 3 ay cam kavanozlarda muhafaza edebilirsiniz bozulma olmuyor ama hurmalı kömbe kurabiye yapacaklar için içi zamanla sertleşiyor, cevizli kurabiye ve sade kurabiye olanlar  hiç bir bozulma olmuyor.
Bayramlık ikramlar arasında bu kadar erken neden başlanıyor anladınız sanırım çünkü uzun bir süre yumuşamıyor ve bozulmuyor olması nedeni ile erken yapılıyor.

Bir çok farklı tarif mevcut kömbenin kendine has kalıpları internet üzerinden de alabilirsiniz bir çok yerde satışı var. Kullandığım kömbe kalıbı farklı tariflerde de kullanmak için bu model ile yaptım, pişmesi ve içine iç malzeme koyacağım için bu kömbe kalıbı sade yapılacaklara göre daha uygun oluyor.
1 hamurdan üç ayrı kömbe hazırladım. Hurmalı kömbe, cevizli kömbe ve sade kömbe olarak hazırladım.
Farklı tuzlu ve şekerli tarifler hazırlayacağım için çok fazla yapmıyorum ben. Tarif denemek isteyenlere bayramlık Hatay kömbesi gelsin.

Bayramlık Hatay Kömbe Kurabiyesi Tarifi İçin Gerekli Malzemeler:

1 su bardağı benmari usulü eritilmiş tereyağı
1 su bardağı pudra şekeri
1 su bardağı süt
1 su bardağı sıvıyağ
Yaklaşık bir kiloya yakın kömbelik sarı un veya pastalık un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1 çay kaşığı kömbe baharatı
İçi için:
1 kase ceviz ince dövülmüş
1 kase hurma çekirdekleri çıkarılmış ayıklanmış dövülmüş
Üzeri için: susam ve arzu ettiğiniz kömbe kalıbı

Kömbe kurabiye hazırlanışı:

Erimiş tereyağı ve pudra şekerini karıştırın sonrasında süt ve sıvı yağını ilave edin ardından iyice karıştırın.

Üzerine 3 su bardağı kadar unu ekleyin, vanilya, kabartma tozu, kömbe baharatını ilave edin iyice bir karıştırın.

Buradan sonrası azar azar unu ilave edin hamur ne çok yumuşak ne çok sert olacak şekilde kıvamlı bir hamur elde edin.

Hamuru biraz yoğurun sonrasında çiğ köfte gibi elinizle tüm hamuru yumak yapın.
Buradan sonrası artık çok ama çok kolay ve eğlenceli.

Elinizle güzelce yuvarlayın susama batırın kalıba yerleştirin elinizle bastırın ve hoppp ters çevirin tık vurun tahtaya olay bu kadar sade olanlar bu şekilde yapılıyor.

Hurmalı yapılanlar için öncelikle kömbe yumaklarını yine elimize alıyoruz yuvarlıyoruz sonrasında köfte oyar gibi oyuyoruz içine hurma koyuyoruz ve kapatıyoruz. Susama batırıp kalıba yerleştiriyoruz ve elimizle bastırıp yine tık deyip kalıptan çıkarıyoruz.

Cevizli kömbe için ise yine yumaklardan alıyoruz yuvarlıyor ve içini içli içli oyuyoruz sonrasında içine ceviz koyup kapatıp susama batırıyoruz kömbe kalıbına yerleştirip bastırıyoruz ve sonrasında yine ters çevirip tıklatıyoruz ve yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine yerleştiriyoruz.

Isıtılmış 170 derecelik fırında yakmadan ama kurabiye kadar da az pişirmeden süre veremiyorum 20-30 dakika arası sürdü benimkiler pişiriyoruz.

Soğumadan fırın kabından almıyoruz iyice soğuduktan sonra cam kavanozlara kokuyoruz bayramı bayram gibi yaşayabilmek yaşatabilmek  duası ile. Bayram sofraları ve ikramlıkları için önerilerimiz devam edecek takipte kalın.

NOT:
Pilastik kalıplar tercih etmeyin lütfen bu tarifin kalıpları bu

Yeni kalıp aldıysanız eğer kullanmadan önce iyice yıkayın ve kendi halinde kuruması için bekleyin.

Kuruyan kömbe kalıbı içini yağlayın ve bekleyin tekrar kuruyunca 1 daha fırça yardımı ile yağlayın, ardından 1 defa daha sonrasında kullanıma hazır oluyor direk olarak kömbe kalıbını kullanırsanız kalıbınız kurabiye hamuru yapışır ve çıkmaz.

Yorumlar

Popüler Yayınlar