Hatay'ın Meşhur Belen Tavası -Belen Tava Nasıl Yapılır?


Hatay mutfağı çok çeşitli kültürü ve farklı yemekleri ile hem göze hem mideye hitap ediyor, kendine has baharatları ve ekmekleri, tava ve tepsileri ile sadece Türkiye'de değil dünya mutfağında da kendine önemli bir yer edinmiş. 

Hatay meşhur yemekleri arasında önemli bir yere sahip olan belen tava ile sizde akşam yemeklerine ana yemek olarak hazırlayabilirsiniz.

İskenderun – Hatay, arasında olan Belen, geçiş noktasında bulunuyor.  Belen tava sayılı mekanlarda geçmişten günümüze kadar gelmiş bir tarif. Bilinen o ki 1950’li yıllardan bu yana yapılan bir lezzet gastronomi şehri Hatay'a yolunuz düşerse mutlaka ama mutlaka yenmesi gereken bir lezzet. Belen tava, Belen’de sayılı mekanlar da yapılıyor ama Hatay genelinde de bazı mekanlar var bu lezzeti yapan. 

Belen tava yanı humussuz ve adana pidesiz olmaz elbet.

Hatay’ın özel lezzeti arasında bulunan et yemekleri sıralamasında önemli bir yeri olan belen tava  evde kendinizde hazırlayabileceğiniz güzel bir tarif.

Ben iftar için hazırladım günün ramazan menüsünde. 2019. Ramazan menüsü

Belen tava için gerekli malzemeler:

Belen tava 4 kişilik

7,50 gr kuşbaşı et (kuzu veya dana)
4 adet orta boy soğan
4 adet orta boy soğan
5 diş sarımsak
5 adet biber kırmızı yeşil ( damak lezzetine göre acı veya tatlı)
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 çorba kaşığı domates salçası
1 fincan sıvıyağ
1 yemek kaşığı tereyağı
1 çay kaşığı karabiber
1 su bardağı su
Tuz

Belen tava yapmanın püf noktaları?
Et, soğan, ve domates küçük olmayacak şekile doğranır öyle çok küçük olursa pek lezzeti olmaz tarif orjinali gibi uyguladım ama evdeki fırında piştiği için arzu ederseniz biraz daha küçük yapabilirsiniz.

Belen tava taş fırında pişirildiği için ev fırınında yapanlar malzemeleri küçük yapalarsa daha iyi olabilir ama ben bu tarifte soğan ve domatesleri daha iri olmasını tercih ediyorum zaten Belen’de de böyle yapılıyor.

Hazırlanışı:

Eti yemeği hazırlayacağınız kaba alın.

Sarımsakları soyun sadece dörde bölün, soğanları soyun yıkayın ve ardından onları da önce ortadan sonrasında 1 parmak kalınlığında doğrayın, domatesi de aynı doğrayın, biberleri 1 parmak kalınlığında doğrayın, doğradığınız malzemeleri et üzerine boşaltın.

1 bardak suda salçaları iyice açın belen tava üstüne boşaltın.

Karabiberi, tuzu ve sıvı yağını boşaltın ve ardından pişireceğiniz çanak veya borcam veya tepsiye alın.
Üzerine tereyağı parça parça, ederek yerleştirin ve önceden ısınmış olan fırına sürün.

Üzerine öncelikle ilk 20 dakika yağlı kağıt serin sonrasında yağlı kağıdı kaldırın ve tüm malzemeler lokum kıvamında pişene kadar pişirin evdeki fırın ayarına göre pişirme süresi değişiklik gösterir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar