Hatay'ın Meşhur Belen Tavası -Belen Tava Nasıl Yapılır?
Hatay mutfağı çok çeşitli kültürü ve farklı yemekleri ile
hem göze hem mideye hitap ediyor, kendine has baharatları ve ekmekleri, tava ve
tepsileri ile sadece Türkiye'de değil dünya mutfağında da kendine önemli bir yer
edinmiş.
Hatay meşhur yemekleri arasında önemli bir yere sahip olan belen tava
ile sizde akşam yemeklerine ana yemek olarak hazırlayabilirsiniz.
İskenderun – Hatay, arasında olan Belen, geçiş
noktasında bulunuyor. Belen tava sayılı mekanlarda geçmişten günümüze kadar
gelmiş bir tarif. Bilinen o ki 1950’li yıllardan bu yana yapılan bir lezzet
gastronomi şehri Hatay'a yolunuz düşerse mutlaka ama mutlaka yenmesi gereken bir
lezzet. Belen tava, Belen’de sayılı mekanlar da yapılıyor ama Hatay
genelinde de bazı mekanlar var bu lezzeti yapan.
Belen tava yanı humussuz ve adana pidesiz olmaz elbet.
Hatay’ın özel lezzeti arasında bulunan et yemekleri
sıralamasında önemli bir yeri olan belen tava evde
kendinizde hazırlayabileceğiniz güzel bir tarif.
Ben iftar için hazırladım günün ramazan menüsünde.
2019. Ramazan menüsü
Belen tava 4 kişilik
7,50 gr kuşbaşı et (kuzu veya dana)
4 adet orta boy soğan
4 adet orta boy soğan
5 diş sarımsak
5 adet biber kırmızı yeşil ( damak lezzetine göre acı veya
tatlı)
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 çorba kaşığı domates salçası
1 fincan sıvıyağ
1 yemek kaşığı tereyağı
1 çay kaşığı karabiber
1 su bardağı su
Tuz
Belen tava yapmanın püf noktaları?
Et, soğan, ve domates küçük olmayacak şekile doğranır öyle
çok küçük olursa pek lezzeti olmaz tarif orjinali gibi uyguladım ama evdeki
fırında piştiği için arzu ederseniz biraz daha küçük yapabilirsiniz.
Belen tava taş fırında pişirildiği için ev fırınında
yapanlar malzemeleri küçük yapalarsa daha iyi olabilir ama ben bu tarifte soğan
ve domatesleri daha iri olmasını tercih ediyorum zaten Belen’de de böyle
yapılıyor.
Hazırlanışı:
Eti yemeği hazırlayacağınız kaba alın.
Sarımsakları soyun sadece dörde bölün, soğanları soyun
yıkayın ve ardından onları da önce ortadan sonrasında 1 parmak kalınlığında
doğrayın, domatesi de aynı doğrayın, biberleri 1 parmak kalınlığında doğrayın,
doğradığınız malzemeleri et üzerine boşaltın.
1 bardak suda salçaları iyice açın belen tava üstüne
boşaltın.
Karabiberi, tuzu ve sıvı yağını boşaltın ve ardından
pişireceğiniz çanak veya borcam veya tepsiye alın.
Üzerine tereyağı parça parça, ederek yerleştirin ve önceden
ısınmış olan fırına sürün.
Üzerine öncelikle ilk 20 dakika yağlı kağıt serin sonrasında
yağlı kağıdı kaldırın ve tüm malzemeler lokum kıvamında pişene kadar pişirin
evdeki fırın ayarına göre pişirme süresi değişiklik gösterir.
Yorumlar
Yorum Gönder