Pekmezli Susamlı Poğaça Tarifi
Sahurda ve iftar için bugün bol bol yetecek büyük boy
pekmezli poğaçalar hazırladım. Çok fazla kabarmadı, nedeni tam buğday unu
değirmen unu olmasından dolayı. Tam buğday unu kullanmaktan vazgeçmiyorum çok
fazla kabarmıyor ama yediğiniz an lezzetini farkına varıyorsunuz.
Değirmen unu ve anne eli değmiş pekmez ile nefis bir
poğaça hazırladım tarifi bilindik aslında ama içindekiler bir kaçı hariç hepsi el yapımı ve doğal malzemeler var, umarım
maya konusunda çözüm bulurum en kısa zamanda bu konuda araştırmalar yapıyorum
evde mayasız, kabartma tozsuz, poğaça mayalayan varsa not atarsa çok sevinirim.
Pekmezli susamlı poğaçalar küçük veya daha büyük yapılabilir
içine peynir koymak istemeyenler daha küçük poğaçalar hazırlamanızı öneririm. Pekmezli
susamlı poğaçalar yapması ve pişirmesi 2 saati buluyor bunu göz önünde
bulundurarak hazırlayın ikram ve yemek saatine ulaşması ve beklemeniz için bu
notu da bırakayım tarif geliyor.
Emek olan ve saat dilimi uzun gibi görünse de poğaçalar olana kadar pasta, börek, ve mutfaktaki diğer işleri aradan çıkardım hazırlaması uzun değil mayalanması biraz zaman alıyor hepsi bu.
Pekmezli susamlı poğaça
tarifi için gerekli malzemeler:
1 su bardağı ılık su
1 su bardağı ılık süt
1 çay bardağı sıvı yağ
1 su bardağı oda ısısında yoğurt
1,5 tatlı kaşığı tuz
3 çorba kaşığı şeker
1 paket instant maya
6-8 bardak arası un
Ele yapışmayacak yumuşak bir hamur olacak.
İçi İçin: kaşar ve beyaz peynir
Üzeri için:
1 yemek kaşığı pekmez
1 çay bardağı su
Susam
Poğaçanın hamurunun hazırlanışı:
Ilık süt, ılık su, şeker ve mayayı yoğurma kabında maya
iyice eriyene kadar karıştırın.
5 dakika bekleyin yoğurt ve sıvı yağını ekleyin iyice çırpın
azar azar unu ilave edip ele yapışmayacak ama yumuşak bir hamur elde edin.
Sitreç ile sarın oda ısında şu anda 30% sıcaklık olduğu için
Hatay’da sofra bezine sarmadım gerek kalmadı. Soğuksa sofra bezine sarın.
40 dakika poğaça hamurunu mayalanması için bekletin.
Hamur mayalanmasına bittikten sonra fırını çalıştırın 175-180
% sizin fırın pişirme ayarınıza göre.
Poğaça üzeri için su ve pekmezi karıştırın, susamı derin bir
kaseye koyun işinizi kolaylaştıracak.
Ardından poğaçadan cevizden biraz daha büyük parçalar
koparın tüm hamuru öncelikle bölüp yuvarlayın.
Ardından elinizle açın içine arzu ettiğiniz malzemeden koyun
elinizle yeniden yuvarlayın ve önce pekmezli suya ardından susama batırın ve
yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine yerleştirin üzerileri kızarana kadar
pişirin.
Deneyenlere afiyet olsun.
Yorumlar
Yorum Gönder