Pekmezli Susamlı Poğaça Tarifi


Sahurda ve iftar için bugün bol bol yetecek büyük boy pekmezli poğaçalar hazırladım. Çok fazla kabarmadı, nedeni tam buğday unu değirmen unu olmasından dolayı. Tam buğday unu kullanmaktan vazgeçmiyorum çok fazla kabarmıyor ama yediğiniz an lezzetini farkına varıyorsunuz.

Değirmen unu ve  anne eli değmiş pekmez ile nefis bir poğaça hazırladım tarifi bilindik aslında ama içindekiler bir kaçı hariç hepsi el yapımı ve doğal malzemeler var, umarım maya konusunda çözüm bulurum en kısa zamanda bu konuda araştırmalar yapıyorum evde mayasız, kabartma tozsuz, poğaça mayalayan varsa not atarsa çok sevinirim.

Pekmezli susamlı poğaçalar küçük veya daha büyük yapılabilir içine peynir koymak istemeyenler daha küçük poğaçalar hazırlamanızı öneririm. Pekmezli susamlı poğaçalar yapması ve pişirmesi 2 saati buluyor bunu göz önünde bulundurarak hazırlayın ikram ve yemek saatine ulaşması ve beklemeniz için bu notu da bırakayım tarif geliyor.

Emek olan ve saat dilimi uzun gibi görünse de poğaçalar olana kadar pasta, börek, ve mutfaktaki diğer işleri aradan çıkardım hazırlaması uzun değil mayalanması biraz zaman alıyor hepsi bu.

Pekmezli  susamlı poğaça tarifi için gerekli malzemeler:
1 su bardağı ılık su
1 su bardağı ılık süt
1 çay bardağı sıvı yağ
1 su bardağı oda ısısında yoğurt
1,5 tatlı kaşığı tuz
3 çorba kaşığı şeker
1 paket instant maya
6-8 bardak arası un
Ele yapışmayacak yumuşak bir hamur olacak.

İçi İçin: kaşar ve beyaz peynir

Üzeri için:
1 yemek kaşığı pekmez
1 çay bardağı su
Susam 

Poğaçanın hamurunun hazırlanışı:

Ilık süt, ılık su, şeker ve mayayı yoğurma kabında maya iyice eriyene kadar karıştırın.

5 dakika bekleyin yoğurt ve sıvı yağını ekleyin iyice çırpın azar azar unu ilave edip ele yapışmayacak ama yumuşak bir hamur elde edin.

Sitreç ile sarın oda ısında şu anda 30% sıcaklık olduğu için Hatay’da sofra bezine sarmadım gerek kalmadı. Soğuksa sofra bezine sarın.

40 dakika poğaça hamurunu mayalanması için bekletin.

Hamur mayalanmasına bittikten sonra fırını çalıştırın 175-180 % sizin fırın pişirme ayarınıza göre.

Poğaça üzeri için su ve pekmezi karıştırın, susamı derin bir kaseye koyun işinizi kolaylaştıracak.

Ardından poğaçadan cevizden biraz daha büyük parçalar koparın tüm hamuru öncelikle bölüp yuvarlayın.

Ardından elinizle açın içine arzu ettiğiniz malzemeden koyun elinizle yeniden yuvarlayın ve önce pekmezli suya ardından susama batırın ve yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine yerleştirin üzerileri kızarana kadar pişirin.

Deneyenlere afiyet olsun.



Yorumlar

Popüler Yayınlar