2019. 16. Gün ramazan menüsü - İftar menüsü
Ramazan menüleri devam ediyor tabii ki her gün olmasa da fırsat
buldukça kendimizce bazen et bazen ot dur soframızdaki ama her halimize
binlerce şükür tabii. Mesele her zaman kendime ve çocuklarıma da söylüyorum az
olsun öz ama helal olsun bizim olsun, hak yemeden hakka girmeden evimize gelsin
rızkımız yeter...
Hatay olmak ayrıcalıktır nedeni sanırım bizlerin her şeyi
değerlendirmesi oluyor her mevsim topraktan faydalanabiliyoruz, yazın ayrı
sebzeler var iken kışın ise zengin topraklarında bir çok besini yemek haline
getirmemiz oluyor sanırım.
Tüm dünya için iftar vakti ise o zaman Antakya, usulü bir sofra
kuralım bazı eksikleri var tabii fotoğraflayamadığım ama onuda mazur görün son
saat ancak hazırlıklar ile geçiyor.
2019. 16. Gün ramazan menüsü
Menümüze mercimek çorbası ile başlıyoruz ramazan ayı
boyunca havalar soğuk olunca hemen çorba yapıyorum ama birkaç gün mevsim
normallerinin üstündeydi ve o günlerde hiç yapmadım.
Belen tava hazırladım pratik bir tariftir ama
pişmesi zaman alacağından ramazan menüsü için yapacak olanlar ona göre zaman ayarını
yapın. Çömlekte ayrı bir nefis oldu desem yeridir çok uygun fiyatlara bu
çömleklerden bulabilirsiniz toprak güveç satan yerlerden bir çok tarif
hazırlayabilirsiniz.Belen Tava Tarifi İçin Tıklayın:
Hatay için vazgeçilmez olan tarifler arasında olan humus
hazırladım. Humus kendine has kokusu ve lezzetine lezzet katan 1 diş sarımsak
ekleyerek kıvam ve lezzeti eşsiz olur daha önce paylaşmıştım ama bu tarif ile
değil hemen paylaşayım.
Zeytinyağlı sarımsaklı humus tarifi:
1 diş sarımsağı iyice ezin sıcak su, 1 yemek kaşığı yoğurt,
3 yemek kaşığı tahin hepsi elinizin altında hazır olsun.
200 gr nohut unu
1 diş sarımsak
1 yemek kaşığı yoğurt
Su
1 çay kaşığı kimyon
Tuz
3 yemek kaşığı tahin
Üzeri için: zeytinyağı pul biber, arzuya göre domates,
zeytin, turşu olabilir.
Nohut ununu humusu hazırlayacağınız kaba alın ortaya havuz
yapın içine ezilmiş sarımsak, yoğurt, kimyon ve tuzu ilave edin.
Ardından suyu azar azar ekleyin ve mayonezden biraz daha
koyu olacak şekilde olacak kaşıkla 1-2 dakika boyunca dairesel hareketlerle
karıştırın ve üstünü kapatın 5 dakika dinlendirin.
3 yemek kaşığı tahin bu aşamada ilave ediyoruz.
Nohut unu kendine gelecektir ve kıvamın daha koyu olduğunu
göreceksiniz üzerine tahini ilave edin ve tekrardan iyice karıştırın limon
kullanmadım sarımsak kullandığım için arzu edenler yinede kullanabilir.
Ardından servis
yapacağınız zamana kadar buzdolabında bekletebilirsiniz.
Servis yapacağınız zamandan önce servis yaparsanız kurur
buda lezzetini ve görüntüsünü kaybeder.
Servis yapacağınız tabağa tüm humusu alın arzu ettiğiniz
şekilde şekillendirin ve üzerine pul biber, ve zeytinyağı gezdirin servise
hazır.
Sarımsaklı humus yapıldığı zaman tereyağı kullanılmıyor
sarımsaksız olduğu zaman tereyağlı hazırlayabilirsiniz yapanlara afiyet olsun.
Son olarak ise ramazan menüsünde tabii pilav var. Türk, toplumunun
vazgeçilmezi olan en güzel lezzetlerimizden birisi tereyağlı şehriyeli pilav
hazırladım.
Sofranızdan sevdikleriniz eksik olmasın.
Yorumlar
Yorum Gönder