2019. 16. Gün ramazan menüsü - İftar menüsü

Ramazan menüleri devam ediyor tabii ki her gün olmasa da fırsat buldukça kendimizce bazen et bazen ot dur soframızdaki ama her halimize binlerce şükür tabii. Mesele her zaman kendime ve çocuklarıma da söylüyorum az olsun öz ama helal olsun bizim olsun, hak yemeden hakka girmeden evimize gelsin rızkımız yeter...

Hatay olmak ayrıcalıktır nedeni sanırım bizlerin her şeyi değerlendirmesi oluyor her mevsim topraktan faydalanabiliyoruz, yazın ayrı sebzeler var iken kışın ise zengin topraklarında bir çok besini yemek haline getirmemiz oluyor sanırım.

Tüm dünya için iftar vakti ise o zaman Antakya, usulü bir sofra kuralım bazı eksikleri var tabii fotoğraflayamadığım ama onuda mazur görün son saat ancak hazırlıklar ile geçiyor.

2019. 16. Gün ramazan menüsü 
Menümüze mercimek çorbası ile başlıyoruz ramazan ayı boyunca havalar soğuk olunca hemen çorba yapıyorum ama birkaç gün mevsim normallerinin üstündeydi ve o günlerde hiç yapmadım.

Belen tava hazırladım pratik bir tariftir ama pişmesi zaman alacağından ramazan menüsü için yapacak olanlar ona göre zaman ayarını yapın. Çömlekte ayrı bir nefis oldu desem yeridir çok uygun fiyatlara bu çömleklerden bulabilirsiniz toprak güveç satan yerlerden bir çok tarif hazırlayabilirsiniz.Belen Tava Tarifi İçin Tıklayın:

Hatay için vazgeçilmez olan tarifler arasında olan humus hazırladım. Humus kendine has kokusu ve lezzetine lezzet katan 1 diş sarımsak ekleyerek kıvam ve lezzeti eşsiz olur daha önce paylaşmıştım ama bu tarif ile değil hemen paylaşayım.

Zeytinyağlı sarımsaklı humus tarifi:
1 diş sarımsağı iyice ezin sıcak su, 1 yemek kaşığı yoğurt, 3 yemek kaşığı tahin hepsi elinizin altında hazır olsun.
200 gr nohut unu
1 diş sarımsak
1 yemek kaşığı yoğurt
Su
1 çay kaşığı kimyon
Tuz
3 yemek kaşığı tahin
Üzeri için: zeytinyağı pul biber, arzuya göre domates, zeytin, turşu olabilir.
Nohut ununu humusu hazırlayacağınız kaba alın ortaya havuz yapın içine ezilmiş sarımsak, yoğurt, kimyon ve tuzu ilave edin.
Ardından suyu azar azar ekleyin ve mayonezden biraz daha koyu olacak şekilde olacak kaşıkla 1-2 dakika boyunca dairesel hareketlerle karıştırın ve üstünü kapatın 5 dakika dinlendirin.

3 yemek kaşığı tahin bu aşamada ilave ediyoruz.

Nohut unu kendine gelecektir ve kıvamın daha koyu olduğunu göreceksiniz üzerine tahini ilave edin ve tekrardan iyice karıştırın limon kullanmadım sarımsak kullandığım için arzu edenler yinede kullanabilir.

Ardından  servis yapacağınız zamana kadar buzdolabında bekletebilirsiniz.

Servis yapacağınız zamandan önce servis yaparsanız kurur buda lezzetini ve görüntüsünü kaybeder.
Servis yapacağınız tabağa tüm humusu alın arzu ettiğiniz şekilde şekillendirin ve üzerine pul biber, ve zeytinyağı gezdirin servise hazır.

Sarımsaklı humus yapıldığı zaman tereyağı kullanılmıyor sarımsaksız olduğu zaman tereyağlı hazırlayabilirsiniz yapanlara afiyet olsun.

Son olarak ise ramazan menüsünde tabii pilav var. Türk, toplumunun vazgeçilmezi olan en güzel lezzetlerimizden birisi tereyağlı şehriyeli pilav hazırladım.

Sofranızdan sevdikleriniz eksik olmasın.

Yorumlar

Popüler Yayınlar