Sebzeli etli pilav tarifi
Sebzeli etli bu tarz pilavları yaptığım
zamanlar tek çeşit yapıyorum ama tarifi bol yapıyorum okul dönüşü çocuklar geliş
saatleri farklı oluyor yemek hazırsa ve çocukların severek yedikleri varsa
içimizin içi hep rahat olmaz mı? Zaten. Bu pilav kalabalık misafirler olduğunda, hafta sonları yoğun olarak tercih ettiğim pilavlar arasında.
Yanına salata ve turşu varsa
sofranız hazır yapımı çok kolay sadece biraz zaman alıyor kızartma yaparken eti
kavuruyorum ikisi aynı zamanda olunca o kadar çokta vakit gitmiyor.
Sebzeli etli pilav için gerekli malzemeler:
4 orta boy patates
1 adet kemer patlıcan
300 gr kuş başı et kuzu
1 çorba kasesi nohut
2,5 su bardağı yerli pirinç
5 su bardağı ılıktan biraz daha sıcak su
3 yemek kaşığı sıvı yağ
1 çay kaşığı karabiber
Tuz
Sebzeli etli pilav hazırlanışı:
Ön hazırlık: pirinçleri ılık tuzlu suya bastırın nişastası
çıksın. Patatesleri patlıcanı soyun yıkayın iyice kurulayın doğrayın kızartmaya
başlayın. Pilavı yapacağınız tencereye etleri 3 yemek kaşığı su ile haşlamaya
bırakın.
Kızartma işlemi bitince yağlarını iyice azaltmak için ben
önce süzgece alıyorum ardından havlu kağıt üzerine ekledim.
Etler suyunu iyice çekince 3 yemek kaşığı sıvı yağda 5
dakika daha soteleyin.
Bu ara pirinçler 15 dakika suda
kaldıktan sonra iyice yıkayın ve süzgece alın.
Gelelim sebzeli etli pilavımızın
en son aşamasına.
Tencereden etleri süzdürerek
kaseye alalım. Tencerenin içine pirinçleri alıp orta harlı ateşte pirinçlere
tuz ilave ederek 7 dakika kavuralım tüm pirinçlerin kavrulması önemli
pirinçleri kırmadan karıştıralım.
Kavrulan pirinçleri bir kaba
alalım.
Tencerenin en orta kısmına etleri
dizelim sonrasında patlıcanları, sonrasında patatesleri tüm tencerenin kenarına
yayılım etlerin tam üzerindeki kısma nohutları yerleştirelim kaşık yardımı ile
malzemeleri sıkılaştıralım bastıralım.
En son üzerine pirinçleri yerleştirin her tarafına yayalım kaşıkla sıkıca bastıralım su geldiğinde ve
kaynama esnasında pirinçler havalanmadan pişmesi için.
Üzerine yavaş yavaş suyu ilave
edelim karabiber serpelim ve ocağın altını orta ateşte açalım.
Sebzeli etli pilav kaynamaya
başlar başlamaz altını kısalım pirinçler suyunu iyice çekince dakika tutalım 5
dakika daha pişirelim en alt kısımda su kalabiliyor.
Ardından 15 dakika demlenmeye
bırakalım ben tencereye havlu kağıt koyuyorum ve sofra bezine sarıyorum.
15 dakika demlenen pilav ters
çevirme işlemine gelince tencerenin ağzına olacak büyüklükte tepsi bile olur
kapatın ve hızlıca çevirin tencerenin taban kısmına elinizle vurun zaten pilav
servis tabağına çuk diye oturuyor sofranızın tadı tuzu eksik olmasın.
Yorumlar
Yorum Gönder