GÜN MASALARINI ABARTMIYORUZ?
Gün masaları abartıyor muyuz? Misafir ağırlamak gösterişe
neden dönüşüyor? Gün yemekleri sade ve az olursa ayıplanır mıyız? Misafirlere gönlümüzde
ağırlamayı ne zaman öğreniceğiz? Misafir 10 rızık ile gelir 1’ni yer 9’nu ev sahibine bırakır diye söz vardır bu
söz misafirin kendi rızkıyla geldiğini kesinlikle gösterir. Biz ise hep şu
kaygıyla hazırlıyoruz misafirlerimize yemeklerimizi ya yetmezse! Ya az olursa!
“Misafir, rızkıyla gelir, ev sahiplerinin günahlarının
affedilmesine vesile olarak çıkıp gider.”(Aclûnî,)
Uzun zamandır bu konu üzerinde kendimce düşüncemi yazmak
istiyorum bu kadar israf niye? Abartı niye? Uzun zamandır günlere gittim, çocuk görmeye, ev hayırlamalarına, ikindi çaylarına, kahve içmeye şu anda
abartılı masalar görüyorum buda beni inanılmaz derece rahatsız ediyor.
Bir kaç gün masasını paylaşmıştım hepsini de tavsiye ettim
ama hayatımda yeni yeni farkına vardığım bir kavram var 2-3 yıldan daha fazla
bir süredir hayatımdan abartıyı çıkardım. Evet evet, ABARTI; abartığı-mızın ne
varsa hem de.
GÜN MASALARINI ABARTMIYORUZ? Abartıyoruz hemde çok 12 çeşit
hazırlanmış gün masası gördüm! Şimdi bir gün öncesinden hazırlamış gece
yatmamış sabah erkenden kalkmış diğer yemekleri hazırlamış biz gelene kadar
resmen pert olmuş bitmiş kahve yanına hazırladıklarını anlatmıyorum bile gün
nedir birbirimizle birlikte olmak konuşmak dertleşmek gösterişten uzak 2 çeşit
tuzlu, 2 çeşit tatlı yeter mi? Yeter oda bazıları yemek seçtiği için söylüyorum
her zaman çöpe giden tarafını hatırlamak bile istemiyorum.
MİSAFİR AĞIRLAMAK GÖSTERİŞE NEDEN DÖNÜŞÜYOR? Ben bu kadar
hamaratım, ben çok iyi bir ev hanımıyım veya kızıyım, her şey dört dörtlük
olmalı! Ya hiç gerek yok her şeyin azı karar çoğu zarar kilo, tansiyon, vs bir
çok hastalığımız nefsimiz doyması mümkün değil! Bunun farkına varalım
ABARTMADAN, hazırlayalım.
GÜN YEMEKLERİ AZ OLURSA AYIPLANIR MIYIM? Az olsun helal olsun
ama gelen misafirlerinize hitap etsin yeter. İnsanları yaşlarına göre
sevdikleri ve sağlık durumuna göre yedikleri değişiyor buna dikkat edin
yeterli. Şu durum beni çok üzmüştür ev sahibinin evinden ayrılırken ne gerek
vardı bu kadarını hazırlamanıza diye söyleyip daha iki adım atar atmaz kızzzz
ne kadar az yapmış diyenleri gördükçe sinir olmamak mümkün değil! İnsan neyse o
olmalı herkes çok tarif yapıyor aman ben altında kalmayım diye hiç sıkıntıya
girmeyin sadelik her zaman iyidir gösterişten uzak nimetleri şükür içerisinde
tüketenlerden eylesin rabbim.
Bol yapın az çeşit yapın: gün masaları için, yani misafir
için yapacağınız tarifler bol yapın ama 3-4 çeşitin dışına geçmeyin. Gelecek olan
misafirlere sorabilirsiniz nezaketi elden bırakmadan ne yemediklerini
bilirseniz ona göre hazırlık yaparsınız.
Benim çok samimi olduğum arkadaşlarımdan bazılarının ne
yemediğini biliyorum artık, sarımsak, nohut, makarna, vs bunları tüketmeyen
arkadaşlarım var buna göre menü hazırlıyorum.
MİSAFİRLERİ GÖNÜLDEN AĞIRLAMAK: Gelen misafiri ben çok
önemsiyorum öyle sadece yemeye içmeye gelmediklerini çok iyi biliyorum mesele
yemekten ziyade bir arada olmak bir çay da yeter dost olana muhabbet doyuruyor
elbet. Gelenlerin gönlüne dokunun midesini doyurmaktan elbet daha güzeldir.
Ne demiş bu sözü söyleyen: Gönül ne çay ister ne kahve ne kahve hane gönül
muhabbet ister çay kahve bahane..
Masalarınızda her daim sevdikleriniz olması dileği ile.
Yorumlar
Yorum Gönder