Fırında kıymalı kaşarlı makarna tarifi

Makarna çocuklarım çok severek tükettikleri için haftada mutlaka bir gün pişiyor. Pilavdan, omletten, börekten evimde daha çok pişirdiğim besin yok sanırım. Çocuklar seviyor ama ben biraz daha besin değeri yüksek olsun diye hep salça soslu, peynirli yapmayı da istemiyorum.

Makarna pastası, başemal soslu makarna ve tabi ki tüm ailenin favorisi olan fırında kıyma soslu makarna. Fırında kıymalı kaşarlı makarna çok sevmelerinin nedene biz Hatay’lıyız! bu ne demek oluyor? Salça girmeyen tarifler pek tutulmaz!

Fırında kıymalı kaşarlı makarnayı fırın makarna kesinlikle göze hitap etmediği için biraz alışamadık bu yüzden spagetti ile yapıyorum veya rigatoni makarna tercih ediyorum. Fırın makarna tarifine geçeyim hemen.

Makarna pişirme süresi 10 dakika olacağı için öncelikle sosu hazırladım sosa son eklemeleri yaptıktan sonra sos demini alırken o arada makarnayı haşladım.

Makarnayı haşlamak için:
1 paket spagetti
1 litre
Tuz
Kıymalı sos için gerekli malzemeler:
300 gr kıyma dana veya kuzu
2 adet orta boy soğan
1 kase konserve domates – veya mevsim domates
Yarım demet maydanoz
1 çorba kaşığı biber salçası
2 çorba kaşığı domates salçası
3 yemek kaşığı sıvı yağ
Tuz

Üzeri için:
1 kase rendelenmiş kaşar

Fırında kıymalı kaşarlı makarna hazırlanışı:

Kıymayı sos tavasına alın kavrulunca üzerine ince doğranmış soğanı ilave edin sık, sık karıştırarak soğanları rengi dönene kadar kavurun üzerine salçaları ilave edin karıştırın ve üzerine küp doğranmış domatesi ekleyin üzerine 1 çay bardağı su ve tuzu ilave edin aslan gözü oluncaya kadar kısık ateşte pişirin.

Kıymalı sos kaynamaya başladıktan sonra 7 dakika pişirmeniz yeterli olacaktır. Kıymalı sostan 1 çorba kasesi ayırın.

Kıymalı sos bir tarafta pişerken ocağa su ısıtıcı ile ısıttım ben yoksa normal soğuk suyu ilave edin tencereye, kaynamaya başlayan suya tuzu ilave edin spagettileri tüm olarak bırakın makarna yumuşadıkça spagettileri suyun içine bastırın hemen yumuşayıp tüm halinde kırılmadan haşlanıyor zaten.

Kaynamaya başlayan spagettiler 10 dakika haşlayın. (başemal soslu makarnada 8 dakika yeterli oluyor ama bu tarif için 10 dakika haşlamanız-ı öneririm) süzün .

Suyunu süzdüğünüz makarnayı sudan geçirmeden kıymalı sosla buluşturun iyice harmanlayın her tarafının karışması önemli sosta ki tuz bir tık hissedilir derece atarsanız makarnaya tekrardan tuz atma ihtiyacı duymazsınız.

Harmanlanan kıyma soslu makarna yağlanmış borcama dökün ve kaşıkla düzenleyin.
Üzerine ayırdığınız sosu gezdirin kaşıkla yerleştirip en son olarak rendelenmiş kaşarı ilave edin.

170% derece ısınmış olan fırında 15 – 20 dakika arası pişirin fırınınızın pişirme süresine göre değişiyor.
Kaşarların rengi dönmeye başlayınca olmuş demektir.

İlk sıcaklığı çıkan fırında kıymalı kaşarlı makarna servise hazır:  Sofranızın tadı tuzu eksik olmasın afiyet olsun.

Yorumlar

Popüler Yayınlar