Dereotlu Peynirli Poğaça Tarifi
Hafta sonu evde kalacaklar için tam mevsimi olan harika bir
tarif geliyor. Dere-otlu poğaça tarifi. Köy pazarına gittiğimi bahsetmiştim daha
yeni ve tazecik aldığım dereotu ve onunla birlikte çok sevdiğim Erzurum yöresine ait olduğunu biliyorum tulum peyniri bu ikiliyi omlet ve böreklere çok
yakıştırıyorum.
Poğaçaları sade olarak yapmayı sevsem de dereotu ile yaptığım
için kesinlikle peynirli olması taraftarıyım.
Tabi uzun zamandır çok az tarifte pastalık un kullanıyorum
kurabiye, bazı keklere ve pasta hamurları için onun dışında tam buğday unu
tüketiyorum dere-otlu poğaça da onun için renk farklı daha koyu görünmesinin nedeni bu.
Tarife başlamadan önce fırını çalıştırın ısınmaya başlasın.
Tepsiyi yağlayın ve tüm malzeme yanında olsun çünkü
yaptığınız anda fırına hemen pişirmeye.
Tüm malzemeler oda sıcaklığında olması çok önemli bu
notu muzdan sonra tarife geçelim.
Dere-otlu peynirli poğaça için gerekli malzemeler:
2 adet yumurta
100 gr tereyağı
1 çay bardağı sıvı yağ
1 su bardağı yoğurt
2 çorb
2 çorb
1 tatlı kaşığı şeker
2 tatlı kaşığı tuz
1 su bardağı tulum peyniri ( farklı peynirlerde olur)
1 paket kabartma tozu
Yarım su bardağı mısır unu
Aldığı kadar un
Dere-otlu peynirli poğaça hazırlanışı:
Yoğurma kabına, yumurtanın birisini tam diğerinin sarısını
üzerine sürmek için küçük bir kaseye ayıralım.
Üzerine tere yağını, sıvı yağını, yoğur, şeker ve tuzu ilave
edelim ve iyice karıştıralım.
Tulum peynirini elimizle ufalayarak dağınık bir şekilde
boşaltalım karıştıralım.
Mısır ununu ve 1 bardak un ilave edelim kabartma tozunu bu
arada ekleyerek hamuru karıştıralım.
Ele yapışmayacak yumuşak bir hamur elde ede edene kadar un
ekleyelim hamur hazır olduktan sonra ince doğranmış olan dere otlarını ekleyelim
tekrardan yoğuralım.
Ceviz büyüklüğünde parçalar koparalım ve yuvarlayıp yağlamış
olduğumuz fırın tepsisine dizelim.
Yumurta sarısını üzerine sürelim, susam dökelim ve 180 %
ısınmış olan fırında pişirelim.
Her yemeğin mutlaka dinlenmesi gerektiğini ve 10 dakika
demlenmesi gerektiğini düşünen birisi olarak fırının kapağını dere otlu
poğaçalar pişer pişmez açtım 10 dakika beklettim fırın kapağı açık olarak poğaçalar beklettikten sonra fırından çıkardım sıcak, sıcak servise hazır.
Sofranızın tadı tuzu eksik olmasın afiyet olsun.
Yorumlar
Yorum Gönder