Domatesli Ekmek Tarifi
Domatesli ekmek yapıyoruz biz kiminle mi? Oğlumla tabii
hamur işi çocukların parmak gelişimini desteklediğini biliyor musunuz? 4
yaşından sonra eline oyun hamurlarında ki kokudan dolayı istemedim hamur açar,
ben yaptıkça yoğurur ve biraz da eliyle oynar bu onun için çok eğlenceli bir
zaman oluyor ama annesi ona bilmeden aslında gelişimi için çok ama çok önemli
bir uğraş verdiğinin farkında değil.
Domatesli ekmeği akşam ikinde çayı için hazırladık lezzeti
çok güzel tam buğday unu ile yaptığımız için görüntüsü daha koyu siz aldırış
etmeyin beyaz unların saf göründüğüne, böylesi daha da lezzetli.
Domatesli ekmek için susam, kara çörek otu, ve tabii keten
tohumu ilave ettim taze kekik bahçeden daha ne olsun tam bir bahar ekmeği oldu
ilkbahara yakışan nefis bir ekmek yapmak isteyenler 2-3 saat bekletme süresi
olduğu için erken davranmak gerek.
Domatesli ekmek için gerekli malzemeler:
Ekmek hamuru için:
500 gr tam buğday unu
1 çay bardağı süt
1 tatlı kaşığı maya
1 tatlı kaşığı tuz
1 yeteri kadar ılıktan biraz daha sıcak su
10-12 adet domates
1 yemek kaşığı keten tohumu
1 kase doğranmış taze kekik
4 diş orta boy sarımsak
Üzeri için: 1 çorba kaşığı susam 1 çorba kaşığı kara çörek otu
Domatesli Ekmek Hazırlanışı:
Hamuru yoğuracağımız kaba unu alalım ortasına havuz yapalım
içine sütü boşaltalım ılık olsun üzerine mayayı ilave edelim ve bir çay bardağı
kadar su ekleyip elimizle mayayı eritelim ardından tuzu ilave edelim ve içten
dışa doğru su ilave ederek hamuru yumuşak bir şeklinde yoğuralım sonra tezgaha
alın hamuru elinizle üstten alta doğru iyice özleştirelim sonrasında ben hamur
kabım var un atalım altına hamuru yerleştirin sofra bezi ile iyice sıkıca sarın
ve mayalanması için bekleyelim.
2 saat sonra bir kontrol edin eğer hamur iki katı olmuşsa
hamur tamamdır değilse biraz daha bekleyin tam buğday unu biraz daha geç maya
alıyor tabii.
Hamur mayalanma devam ederken biz iç malzemesini
hazırlayalım. Domatesleri sıcak suda 5 dakika bekletin doğrayın, sarımsakları
ezin, kekikleri doğrayın.
Ardından mayalanan ekmek tezgaha alın üstüne alın üzerine,
domates, sarımsak ve kekiği alın iyice yoğurun ve şekil verin istediğiniz gibi.
Ardından 20 dakika daha dinlendirin ve o arada fırını açın
fırında ısınmış oluyor ve ardından üstüne susam ve kara çörek otunu serpin
fırına sürün 200 derecede pişirdim ben yaklaşık 45 dakikada pişti ama pişirme
süresi değişir kullanılan una ve fırının pişirme süresine göre değişir.
Yağlı kağıt sermeyi unutmayın fırın kabına:
Yağlı kağıt sermeyi unutmayın fırın kabına:
Eğer beyaz un kullanacaksanız eğer kesinlikle bu kadar
beklemeniz gerekmeyecek onuda hatırlatayım doğal olan ürünlerde pişirme süresi
değişir her zaman ben taş değirmeni unu kullanıyorum, bu yüzden mayalanması ve
pişmesi gecikiyor.
fotoğraflamadım ama ekmeğin yaparken her aşamada oğlumla yaptım çok keyif aldı.
Yorumlar
Yorum Gönder