Çocuklara Ramazanı Sevdirmek - Ramazanda Çocuklara Tekne Orucunun Önemi

Çocuklara Ramazanı Sevdirmek - Ramazanda Çocuklara Tekne Orucunun Önemi

Bizim çocukluğumuzda babam zorla bizi sahura kaldırır ve gözlerimizi  öfeleyerek yedirdi yemekleri bize,  annem her ne kadar söylense de kaldırma çocukları uykularını alsınlar zaten oruç tutmayacaklar dese de babam benim karmın onlarsız doymuyor derdi. Acaba babamın karnı bizi seyrederken bile doyuyormuydu derdim küçükken şimdi anne olunca ne demek istediğini daha iyi anladım.

İnsanın evladı açken kendi doymuyormuş baba çok ama çok haklısın. Bugün ramazan menümde var ama çocuklara ramazanı sevdirmenin ramazanı orucu onlara nasıl aşılamamız gerektiğini elimden geldiğince kendi çocukluğumdan ve kendi çocuklarımdan yola çıkarak anlatmaya çalışacağım.

Benim çocukluğumda ve hale bazı köylerde devam eden davullarla sahura kaldırma geleneği sürüyor bizim çocukluğumuzda öyle bir kaldırırlardı ki hayatımızda hiç mi davulcu görmemiştik ki biz.
Davulcu geçiyor diye inletirdik mahalleyi davulcu görmek için öyle bir telaşımız vardı aynı telaşı çocuklarım da yaşadı benim kadar davulcuyu gördüklerine sevindiler mi ? onu sormadım ama sevinmişlerdir ramazan bu öyle basit ve sıradan bir ay değil ki.

Ramazanda çocuklara daha bir özel davranmamız gerek onların sevdiği yemekler ve oruca alıştırmak için tuttukları tekne oruçlarını heveslendirmek, deyimi yerindeyse orucu kuyruğundan tutmak denirdi annem orucu öğleye kadar tutun sonra onları birbirine diker tam gün yaparsınız derdi öylede yapardık yarım yarım tuttuğumuz oruçları annem dikerdi. Şimdi ve o zamanda benim çok merak ettiğim bi durum vardı annem:  hangi makineydi acaba o anne yarım oruçları birbirine diktiğin uladığın anne J

Çocuklara kazandırılmalı oruç tutmak merdiven orucu olarak da bilinir çocukların tuttuğu oruçlar ama en çok da bayram sabahı tutulan oruçları satmak çocukların için paha biçilemez bir sevinç sanırım ne güzeldi biz çocukken ramazan. Şimdi sıra bizde aynı güzellikte aynı lezzette olmasa da çocuklarımıza aynı sevinci  yaşatmak o manevi duyguları kazandırmak için sıra bizde.

Ramazanda çocuklara özel yemekler, onların daha çok kuraan alışkanlığı kazanmaları, aile bağlarının güçlenmesi, ramazanda yapılan çadır iftarları, meddah, teravih, Hacivat karagöz, verilen toplu iftarlarda orucun manevi havasının kazandırılması açısından büyük önem taşıyor.  Ramazan sadece yemek, içmek olmadığını ramazan ayında neden oruç tutmalıyız ve bunun ne denli önemli olduğunu onların anlayacağı dilde anlatalım. 

Ramazanı ramazan gibi yaşamak önemli yapılan dualar okunun mukabeleler ve evlerin neşesi çocuklarımız ön plana çıkıyor çocukları yetiştirirken onların yemesi içmesi kadar oruçluyken onları ihmal etmek gerekiyor.

Ramazanda çocuklarımıza aşılamamız gerekenleri ön plana çıkaralım açlığın verdiği hassasiyeti onların üzerinden değil aynı durumda olan çocuklarımıza daha bir önem göstermeyi ihmal etmeyelim.

Ramazan ayının güzellikleri arasında çocukları ramazan çadırları teravih, ve onların tuttuğu tekne oruçlarına heveslendirelim ödüllendirelim.  

Peygamber efendimiz çocuklarla karşılaştığında onlara büyükler gibi selam verirdi.
Onlara sır paylaşırdı.

Çocuklara değer verir en yorgun olduğu zamanlarda bile onları incitmezdi.
Bir toplulukta, daha çok çocuklarla meşgul olur, onlarla konuşurdu.
Örnek davranışları bizde hayatımıza peygamber efendimiz sünnetleri olarak uygulamaya gayret gösterelim.

Dün Mehmet Görmez’in paylaşımı bi hayli düşündürdü beni çocuklar için söylediği söz çok ama çok hoşuma gitti. Ramazan ayı boyunca kimileri babasıyla, amcasıyla, dayısıyla veya kendi mahallesindeki yakın camiye teravih namazı olsun diğer vakit namazları olsun gidiyor ama zaman zaman çocuklara yaptığı en ufacık bir harekette bile kızılıyor bunu göz ardı etmeyen Görmez, söylediği sözler gerçekten çok ama çok önemli.

Camilerimizin neden boş kaldığını unutmamak gerek ve her zaman daha yumuşak davranmamız gerek bugünün küçüğünün yarın büyükleri olacağını unutmayalım. Çocuklarımızın kalbimizin meyvesi gözümüzün nuru değiller mi ki?

Mehmet Görmez’in yaptığı çocuklar için paylaşımını bende yazmak istedim:
Çocukların hafızasında kötü iz bırakacak şekilde müdahale edecekseniz,
Teravihinizi evde kılın.
Prof. Dr. Mehmet Görmez  

Yorumlar

Popüler Yayınlar