2016 6 Haziran Pazartesi İftar Menüsü - İlk İftar Heyecanı

 2016 6 Haziran Pazartesi İftar Menüsü - İlk İftar Heyecanı

İlk iftar hep başkadır hepimiz için iftar yapmanın keyfi aile olunca ayrı bir güzeldir her zaman kalabalık sofralarda sevdiklerinizle huzurlu bir ramazan geçirmeniz dileği ile başlamak istiyorum.
Ramazan sofraları herkesin evindeki maddi gücüne dayansa da ramazanda biraz daha özenli hazırlanıyor sofralar.

İftar sofrasında su olsun da gerisi teferruat diyebilirim bu mevsim için aslında sıcak ve yaz günler uzun ama ramazan serinliği çökmüş durumda bizim burada olduğu gibi tüm dünyada. Ramazanla birlikte dünya’da farklı bir atmosfere girmiş durumda aslında ramazan her şeyi etkiliyor daha güzel daha anlayışlı ve insanlar açlığın ne demek olduğunu sabrın ne demek olduğunu farkına daha iyi anlıyoruz sanırım.
Ramazanı ramazan gibi yaşayabilmeyi nasip etsin rabbim tutulan oruçları kabul ve makbul etsin ramazanda menü oluşturmayı düşünmüştüm ama ben daha doğal bir yol tercih etmek istiyorum bu ramazan her zaman müsait olamadığımdan her gün bu aralar yazamıyorum yazamayınca bir yanım eksik mi kalıyor ne?

Ramazanda sofrada ne olduğu değil nefsinizin neleri arzuladığı daha bir öne çıktığının farkına sizlerde varmışsınızdır mutlaka.

Normal zamanda aklınıza gelmeyen yemekler ya da canınızın çekmediği yemekleri bir bakmışsınız sofrada karın doyurmak aslında maksat iki lokmadan sonra zaten suyun etkisiyle yemek de fazla tüketilmediğine göre aslında birazcık nefsimize eline düşüyoruz.

Eeee ramazan bu özenmek gerek ama demi?
Ramazan sofralarında eksik etmeyeceğimiz en önemli gıda olarak ben hurma derim hurmadan yediğimizde tek sayı ile tüketmeye özen göstermenizde sağlığınız açısından çok önemli.
Ramazan sofrası demek su ve hurma,  hurma ile iftarı açmanın önemi lezzetinden öte sağlığımız için önemli olması bütün gün aç kalan mide ve yemek yemeye başladıktan sonra kan değerleri ve tansiyon için büyük önem taşıyor hurma.

Ramazan ayında iftar menüsünde ağır bir menü aramayanlar kısa sürede hızlı ve lezzetli bir menü için işte size ilk gün menüsü.

2016 Ramazan 1.gün menüsü.
Mantılı çorba
Kısır
Patates mantısı
Cevizli Güllaç
Çorba , mantı, kısır yemekleri az az yapmaya özen gösterelim iftarda yemekler çok değil tam tersine daha az tüketildiğini unutmayalım. Ramazanda israf değil elimizde ne kadar çok nimetin olduğunu fark etmemize vesile değil mi zaten?

İftar menülerinden geçen yılkı arşivi karıştırarak farklı tariflere göz atabilirsiniz işte ilk soframızdaki kareler.

Birkaç tarifini yazmıştım güllacı ramazan gelince çok farklı şekilde hazırlıyorum ama kalabalıksanız kesinlikle sütlü tatlıları sevenleriniz varsa tavsiye ederim üzerine dondurma ile servisi ayrı bir lezzetli oluyor.
Ramazanın vazgeçilmez sütlü tatlısı güllaç
Cevizli güllaç tarifi
12 yaprak güllaç
1,5 litre süt
2 su bardağı şeker
1 paket vanilya
1 kase iri dövülmüş ceviz
Servis için tarcın
Dondurma
Varsa kiraz reçeli
Sütü şekeri ve vanilyayı tencerede 5 dakika kaynatalım.
Soğumaya alalım.

Derin ve yayvan bir fırın tepsisine 3 yaprak olarak güllacı azar azar soğuk sütü ilave ederek ıslayalım.
6’tıncı güllacıda ıslattıktan sonra arasına dövülmüş cevizleri gezdirelim ( bu aşamada arasına tarçın koyabilirsiniz) üzerine sütle ıslatarak yine güllaç yapraklarını ilave edelim. Sütten bir miktar artacaktır geriye kalan sütü dolaba koyalım.

Tüm yaprakları sütle buluşturduktan sonra güllacı streç film sararak buzdolabında 1 saat dinlerdirelim.

Servis yapacağımız zaman geriye kalan sütü güllacın üzerine gezdirelim 5 -7 dakika beklettikten sonra dondurma ve arzuya göre tarçın serperek servis yapalım afiyet olsun.

Yorumlar

Popüler Yayınlar