2016 12 Haziran Pazar Ramazan Menüsü – 7. Gün Ramazan Menüsü
2016 12 Haziran Pazar Ramazan Menüsü – 7. Gün Ramazan Menüsü:
Günlerden Pazar ve ramazanı şerifin 7. Güne geldik bile
ramazan şerifin ilk günlerini yaşadığımız şu günlerde bugün bir çok evde
misafir kabulü olacak. Hafta sonunu fırsat bilerek kimileri uzak olan aileleri ile
buluşurken kimisi ise kendi ailesi ise zaman geçirmesi için güzel bir gün.
Dün ve bugün açık lise ve açık öğretim sınavları ile bir çok
kişi sınavda mesaide onlara da kolaylıklar ve sınavda tüm engellere rağmen eğitime
devam eden açık lise ve açık ortaöğretim sınava girecek olan öğrencilere
başarılar.
Ramazan ayı eğitimin on iki haftasına denk geldi sanırım
gelecek yıl ularla bayram tatili karışabilir gibi geliyor bana.
Ramazan sevincimiz tüm samimiyeti ile devam ederken sıra
geldi kendinize ve gelecek olan misafirleriniz için en büyük soru ne yemek
yapsam.
Komşularla sohbet ederken yemek yapmaktan çok yemeğin adını
koymaktan zorladığımızın farkına vardık. Evde bir çok sebze ve kuru bakliyat
olmasına rağmen kurduğumuz cümle bugün ne pişirsek oldu.
Her güne bir misafir her güne bir menü ile ramazan
sevincimiz devam ediyor buyurun ramazan iftar menüsüne.
7. Gün Ramazan Menüsü:
Domates çorbası
Şehriyeli pirinç pilavı
Beyti sarma kebap
Salata
Ayran
Domates çorbası ile başlayalım hemen tam mevsimi olan bir
çorba bol bol domates olduğu bu günlerde ramazan sofrasında ilk tarifimiz
oluyor.
Domates çorbası için gerekli malzemeler:
3 adet orta boy domates
1 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı dolusu un
1 çorba kaşığı domates salçası
Tuz
5 su bardağı su
Üzeri için kaşar rendesi:
Dometesleri yıkayıp kabuklarını soyalım robottan geçirelim
püre halinde.
Tereyağını tencere alıp eritelim üzerine unu ilave edelim
unun kokusu çıkana kadar kavuralım.
Kavrulan unun üzerine domates salçasını alalım ve
karıştıralım hemen bekletmeden domates püresini ilave edelim domatesle birlikte
kaynamaya başlayana kadar yine karıştırarak domateslerle unu pişirelim.
Kaynamaya başlayan domates üzerine soğuk suyu unu
topaklamadan yavaş olarak boşaltırken hızlıca karıştırarak ilave edelim.
Kaynayana kadar karıştıralım kaynamaya başladıktan sonra 5-8
dakika arası kaynatalım ve servise hazır.
Kaselere böldükten sonra üzerine kaşar ve nane, ve reyhan
yaprakları ile servis edebilirsiniz.
7. gün ramazan menüsüne devam pilav her menünün olmazsa
olmazı o zaman hemen sade bir şehriyeli pilav yapalım menümüz için gerikli
ikinci tarifimiz.
Tel şehriyeli pirinç pilavı tarifi:
1 yemek kaşığı dolusu tel şehriye
1,5 su bardağı pirinç ( ramazanda çok yenilmediği için
pilavı az yapıyorum aile sayısına göre azalta bilir çoğaltabilirsiniz)
1 yemek kaşığı tereyağı
Tuz
Tavuk bulyon
3 su bardağı sıcak su
Tereyağını tencereye bırakalım eriyince şehriyeler kızarana
kadar kavuralım.
Önceden ıslatıp yıkadığımız pirinci ilave edelim ve üzerine
ölçülü sıcak suda çözdürdüğümüz tavuk bulyonlu suyu ilave edelim tuz ilave
ettikten sonra kısık ateşte demlene demlene pişirelim.
7. gün ramazan menüsü devam et yapmak isteyenlere güzel bir
tercih ramazan aylarında yemek seçimleri biraz daha hassas oluyor mideyi
yormamak ve sağlıklı beslenme için bu önemli.
Ramazan menüsünde ana yemek olarak beyti sarma tarifi ile
devam.
Beyti sarma yapmak oldukça kolay ama lezzetli yöresel
lezzetlerimizden olan bir tariftir.
Beyti sarma için 4 kişilik malzeme listesine geçelim hemen.
600 gr dana veya kuzu kıyma
1 yumurta
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı pul biber
1 çay bardağı galeta unu ( olmasa çok az kuru ekmek içi robottan
geçirebilirsiniz)
Bir kaç dal ince kıyılmış maydanoz
2 adet yufka
Tuz veya tuz ot
Sos için :
1 yemek kaşığı domates salçası
2 yemek kaşığı sıvıyağ
Yarım çay bardağı su
Beyti Sarma Kebap Hazırlanışı:
Beytinin köftelik tüm malzemelerini derin bir kapta iyice
yoğurun yoğrulması güzel olursa lezzeti de güzel olur köftelerde ana kural iyi
yoğurması oluyor zaten.
Yoğrulan köfteleri ister elinizle köfteler yapın ister çöp
şişlere dizerek yağlı kağıt serilmiş fırın kabına dizelim.
Fırın çıkan beyti kebaplarımız hazır sıra geldi beytinin
asıl işlemine sarmaya.
Hazır yufkaları erittiğimiz tereyağı ile buluşturalım fırça
yardımı ile tereyağını her yerine sürelim.
Üzerine beyti kebapları sıralı bir şekilde dizelim ve saralım
sardıktan sonra iki parmak enliğinde keselim ve tekrar fırına.
10 dakika daha 175% pişirelim ve fırını kapattıktan sonra
servis yapacağınız zamana kadar kalabilir ben bıraktım son on dakikaya
girdikten sonra hemen sosu iki Dakka yapıp servise sundum.
Sos tarifi için sıvıyağı sos tavasına alın ısınınca üzerine
salçayı ilave edin ve soteleyin üzerine suyu ekleyin ve salçayı iyice inceltin
her domates saçlısı farklılık gösterir koyu olduysa su ilave edebilirsiniz.
Sos hazır olduktan sonra servis yapacağınız tabağa ortasına
pilav veya yoğurt ilave edin ben pilav tercih ettim kenarlarına beyti sarmaları
dizelim üzerine sosu gezdirelim ve kenarlarına dometes ve biber ve üzerine ince
kıyılmış maydanoz gezdirdikten sonra servise hazır .Hayırlı iftarlar:
Bu akşam tatlı yerine daha hafif bir meyve tabağı tercih
edebilirsiniz. Tatlı yapmadım ama blogumdan tatlı tariflerine göz
atabilirsiniz.
Yorumlar
Yorum Gönder