2016 Fitre Miktarı Ne Kadar? Fitre Kimlere Verilir? Fitre Ne Zamana Kadar Verilir?

2016 Fitre Miktarı Ne Kadar? Fitre Kimlere Verilir? Fitre Ne Zamana Kadar Verilir?

Ramazan ayı içinde yapılan iftar, sahur ve teravih namazları kadar ramazan içinde yapılan başka yardım ve dayanışma örnekleri ile de daha manevi bir havaya bürünmüş oluyoruz yardımlaşma ayı anlama ayı olarak adlandırılıyorum ben çünkü açların ihtiyaç sahiplerinin ne kadar zor durumda oluğunun farkına varıyoruz bir anlamda. 

  Ata sözünde de belirttiği “tok açın halinden ne anlasın” ile pekişen bir ay. Tok olmak açın halinden anlamamak değil elbet ama aç iken aç olmanın ne demek olduğunu daha iyi algılamamıza vesile olan çok güzel bir ayın içindeyiz.  Ramazan ayı manevi dolu açlığı ile açlığın ne demek olduğu ve açlıkla yaşayan insanlara hangi duyguları yaşadığı yüreklere merhamet indiği bir ay olarak tanımlayabilirim dilimden elimden geldiğince.

Ramazan bizi değiştirmeli diye bir sohbete kulak misafiri olmuştum evet ramazan bizi değiştirmeli ama bu zaman diliminde de ramazan uğradığımız değişikler devam etmeli.

Ramazan ayı içinde başladığından bu yana verilen ramazan yardım kolileri, ramazan için akrabayı yanı sılayı rahimlerin arttığı bir ay bunu süreklilik halinde yapanlar çoktur ama ramazan öncesinde istemeden de olsa kırılan kalpler ve kırgınlıkları bu ayda yine son bulması için güzel bir fırsat değil mi?

Ramazan ayında sadaka, zekat, fitre giyecek, ve gıda yardımları öyle güzel bir maneviyatla yapılıyor ki bir çok ihtiyaç sahibi bu sayede birçok sıkıntısından kurtuluyor bi anlamda dünyanın tüm dengesi değişiyor ramazan ayında çünkü dünya ramazanlaşıyor.

Ramazan ayı içinde yardımlaşma ve anlama ayı olarak bizimde üstümüze düşün öncelikle akraba, sonra komşular ve daha sonrasında ise gerçek ihtiyaç sahiplerine sadakaları, zekatları, fitreleri, giyecek ve gıda yardımlarını en muhtaç olana ulaştırmak olmalı.

2016 yılı fitre miktarı yayınlandı fitre miktarını bende merak ederken benim gibi merak edenlere buradan duyurmak istedim malum hepimiz elimizden geldikçe fitremizi en erken zaman diliminde vermemiz gerek ama elinden olmadan veremeyenler de olabiliyor.

En asgari fitre miktarı belirlendikten sonra geriye kalan rakam kişinin kendi gelirine göre artırılabilir yani verdiğiniz fitre miktarı bu yıl belirlenen 15 (on beş lira) altına inemez ama 15 tl üstüne sizin geliriniz ve vermek istediğiniz fiyatı yükseltebilirsiniz.

Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığınca Bu Yıl Belirlenen Sadaka-i Fitre Miktarı Açıklandı:

2016 YILI FİTRE FİYATI BU YIL 15 TL OLARAK BELİRLENMİŞ :
2016 yılı sadaka-i fitre hesabından altına inmemek kaydı ile siz bütçenizde ne miktar vermek istiyorsanız vakit kaybetmeden verebilirsiniz ramazan ayı içinde ihtiyaçlarına yanıt vermelerine olanakta sağlamış oluruz.

FİTRE NE ZAMANA KADAR VERİLİR?
Sadaka-i fıtrın edasının vakti, bayram sabahıdır. O günden önce ölen ve zengin iken fakir düşen kimselere sadaka-i fıtır vacib olmaz. Bayram gecesi güneş doğmadan önce doğan çocuğun fitresini vermek vacibtir. Fitre bayram sabahından önce ve sonra her ne zaman verilse sahihtir ve eda olur; onun kazası yoktur. Fakat müstehap olan sabah namazı ile bayram namazı arasında veya birkaç gün önce vermektir. Fitreyi bayramdan sonra vermek caiz ise de, bir vacib geciktirilmiş olacağından iyi değildir.
 Kaynak: İslam Fıkıh Ansiklopedisi

FİTRE KİMLERE VERİLİR? SADAKA-İ FİTRE  KİMLERE VERİLİR?

SADAKA-İ FİTRENİN VERİLMEDİĞİ KİMSELER:Sadaka-i fitre Ana babaya, dedeye, büyük anneye, evlada, toruna, hanıma ve kâfire fitre verilmez.

SADAKA-İ FİTRE VERİLECEK KİŞİLER:Fakir olmak şartı ile geline, damada, kayınvalideye, kayınpedere, kayınbiradere, üvey çocuğa fitre verilir. Hala, amca, dayı, teyze gibi akrabaya fitre vermek daha çok sevap olur.İmameyne göre, borçlu ve fakir kimseye, hanımı fitre verebilir. Kaynak:Mevkufat

Yorumlar

Popüler Yayınlar