Yeşil Zeytin Nasıl Kurulur ? Yeşil Zeytin Nasıl Tatlanır?

Mevsim sonbahar ve  yeşil zeytin zamanı  gelmiştir. Hatay'ın  meşhur halhallı zeytinleri den kışlık kurma vakti.

Kahvaltıların vazgeçilmez lezzeti yeşil  zeytin, salçalı, soslu , salatası veya sade tüketeceğiniz bir yıl boyunca bozulmayacak yeşil zeytin kurmak istiyorsanız adım adım, tarifi paylaşıyorum.

Yıllardır bu şekilde kuruyoruz ve bozulma olmuyor püf noktaları ile yeşil zeytin kuruyoruz hadi bakalım.

Yeşil Zeytin Nasıl Kurulur? 


5 litrelik bidon için gerekli malzemeler:

Zeytin ve turşular için satılan kapak altı aparatlardan almanızı tavsiye ederim.

3 kilo yeşil zeytin 

Kaya tuzu

Su ve yumurta 

Kırma için:

1 su bardağı

Bir adet poşet zeytinleri kırmak için.

Zeytinleri poşet üzerinde kırabilir siniz.

Zeytinleri bardak altı ile tık tık, kıralım.

Yıkanmış temiz 5 litrelik kutuya dolduralım.

Hiç beklemeden tuz ayarı için derin bir uygun kapta 2,5 litre su 5-6  kaşık kaya tuzu ekleyip tuz eriyene kadar karıştıralım ve yıkanmış yumurtayı içine bırakalım yumurta suyun üstüne yakınsa işlem tamamdır. Değilse bir miktar daha tuz ekleyip yumurta testini tekrar deneyin;)) muhtemelen olmuştur.

Zeytinlerin üzerine  aparatı yerleştirin ve ayar suyu ekleyin suyu ekledikten sonra 1 saat kadar kapağı sıkmadan bırakın.

Ardından kontrol edip kapak kenarını kurulayın ve kapak kapatılır.

Zeytin kutusu altına bir kutu bırakıp 1 hafta boyunca göz önünde bırakın.

Kapakta kırılma, zeytinde tasma suyunda çekilme olabilir sonrasında kontrol edip karanlık bir kilere kaldırın.

Kurulmuş yeşil zeytin nasıl  tatlılaştırma yapılır? 

Kurduğumuz yeşil zeytin kutusu ilk suyunu boşaltın.

Tekrar su ile doldurun ve 2 kaşık kaya tuzu ekleyip 1 gün aralıklarla suyunu aynı tuz ekleyip değiştirme yapılır.

Tatlılaştırma zeytin 5-7 gün içinde olacaktır zeytinler küçük ise daha kısa sürede olur.

Tatlılaşmış yeşil zeytin erime olmaması için 1 tatlı kaşığı limon tuzu ekliyoruz ve içimiz rahat bozulma olmadan kahvaltı sofralarında afiyet ile tüketiyoruz.








Yorumlar

Popüler Yayınlar