Hatay'da Bir Biberli Ekmek Hikayesi

Tandır başında hiç biberli ekmek yediniz mi? 

Tandırda ekmek yapmanın zahmeti çoktur ama yemesi ve tüketmesi sanırım paha biçilemez diye düşünüyorum.

Tandır hakkında güzel bir detay vereyim çocukluğumdan kalma.

Hatay'da küçük köy ve mahallelerde ortak kullanılan tandırlar vardır. Komşularla her konuda imece usulü ile çok iş halledilir. Tandırlar belli aralıklarla değişir nedeni kurulumu topraktan olduğu için zaman ile yıpranır ve ekmek tutmaz olur tandırın içi bu yenilenme zamanı gelmiş demek olur. 

Tandır  yapımı zamanı geldiğinde önce bütün mahalle sakinleri tandır parası toplar, ardından tandırda kullanılacak toprak çıkarılır getirilir, saman , tuz su ve 24 saat boyunca tandır kurulduktan sonra yakmak  için odun gerekiyor sonrasında kullanıma hazır hale gelir. Uzun yıllar kullanıma hazır hale gelir. Tandır da sıcak ekmekler , biberli ekmekler, zeytin kepekli ekmekler, kekikli ekmekler ve otlu ekmekler pişirilir hepsi mis kokulu ve nefis olur. 

Biberli ekmek Hatay'ın  mutfağında yıllardır yer edinmiş en önemli lezzetleri arasındadır. 

Hatay'a yolu düşenler yol üzerindeki bir çok noktada artık alıp sıcak sıcak tüketmeleri mümkün.

Ben Yayladağı ilçesinde doğdum büyüdüm ama Hatay'ın bir çok yerinde tandır yakılır ve ekmek ihtiyacı bu yolla karşılanır. Geçmişte hatırladığım kadarı ile 1988 veya 1990  yılları arasından sonra nüfusu  büyük olan köylere fırın gelmiş ve günümüzde bir çok nüfusu küçük köylerde devam eden tandır ekmeği yapımı devam etmekte. 

Şehir hayatında ekmek almaya gidemeyen nesili gördükçe 11-12 yaşında ekmek yaslayıp tandır yaktığımız geliyor ablam ile .

Ama ne lezzetli olur tandır başında taş değirmen unu ile yoğrulan ekşi maya bilmezdi annem ama her hafta itegi  arasında ayrılan hamur ile 4-5 gün içinde yeniden yoğrulur ve bilmeden ekşi maya atası ile yıllarca ekmek yediğimiz anlayalı baya oldu anlayacağınız ve artık asla da olmayacak.

Tandır ekmeği veya biberli ekmek bizim buralarda mahalle mahalle, değişir biz domates kepeği kullanırız, zeytin köylerinde yaşayan zeytinli yaparlar tandırda.

Ogün olur çay ayran ile birlikte biberli ekmekler bize, ah hele birde anne eli değmiş, sevgisi katılmış ise. 

Hatay nüfus bakımından büyük şehirler arasında bulunuyor bunu bilmeyen yoktur, bununla birlikte nüfus olarak ta farklı topluluklar , farklı topluluklar ile birlikte farklı damak tatları ve gelenekleri her mahalleyi ayrı ayrı tatları aynı yemeği çeşitlendirilmesi ortaya çıkmış zaman ile.

Tandır ekmeği de Hatay mutfağı için işlem ve yapımı aynı gibi görünse de çok farklı hazırlanıp tüketilir iç malzemede de fazlası ile değişiklik olur nedeni budur  ama hepsi ayrı bir nefis oluyor.


Benden bugünlük bu kadar takip ederek destek olabilirsiniz sosyal medya hesapları üzerinden tariflerin videolarına ulaşabilirsiniz 

Sonraki konu evde tüm detayları ile biberli poğaça olacak ;))) yapmak isteyebilirsiniz belki......

















Yorumlar

Popüler Yayınlar