Patates Dolması Tarifi - Patates dolması nasıl yapılır?

Patates Dolması Tarifi - Patates dolması nasıl yapılır? Her güne bir tarif

Her mevsime çok yakışan her zaman yapılmayan ama lezzetini özlendi mi bugün vakti geldi denilen bir tarifi paylaşmak istiyorum sizlerle.

Patates yemeği evimde en çok pişenler arasındadır ama her yemeğe mi yakışır yakışıyor patates.
Patates dolması fırında olsun tencerede olsun benim için fark etmez iç harcı yeter ki tam kıvamında olsun patates ona eşlik eder zaten.

Patatesli dolmayı yaptım oyduğum içini ise sabaha mücver yapmadan olmaz malum atmaktan dökmekten hoşlanmaz bir milletiz biz her bir şeyi değerlendirmeyi severiz…

Patatesli dolma yapacaklar yanına domates çorbası çok lezzetli oluyor bunu belirteyim soğuk kış günlerinde sıcak sıcak içilen çorba gibisi yok sanırım.

Patatesli dolma yapacaklara bir öneri daha erken koyun ocağa piştikten sonra en az 15 dakika dinlensin dinlenen dolmanın tadı bir başkadır.

Bol sarımsaklı yaptım ben sarımsağı dolmalarda çok severek tüketirim daha az kokar baharatlar kokusunu biraz bastırır vel hasıl işte patates dolması tarifi.

Patates dolması için gerekli malzemeler:
10 adet orta boy patates
100 gr kıyma
1 su bardağı pirinç
1 adet kırmızı taze biber
1 adet orta boy soğan
5 diş sarımsak
1 tutam maydanoz
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 çorba kaşığı biber salçası
2 yemek kaşığı sıvıyağ
Kimyon
Tuz
1 su bardağı sıcak su
Üzeri için:
Tuz
 1 tatlı kaşığı biber salçası  
1 çorba kaşığı sıvıyağ
2 su bardağı su

Patates Dolması Hazırlanışı:
Ön Hazırlık:
Patatesleri soyalım ve yıkayalım,  soğanı sarımsağı soyup ince ince doğrayalım, biber ve maydanozu inceltelim maydanozu kenara alalım son aşamada ilave edeceğiz çünkü. Pirinci yıkayıp hazırlayalım sıcak su hazır olursa iyi olur.

Patatesleri alt ve üst kısımlarını düzenledikten sonra oyalım kabuklarını aşırı kalın olursa tadı olmuyor çok ince olursa da ikisinin ortasında düşünün tüm işlemi patatesler hepsine uyguladıktan sonra iç harç hazırlayalım.

Kıymayı çok az su ile rengi dönene kadar pişirelim ardından sıvıyağı ilave edelim.  Birkaç dakika kavrulan kıymanın üstüne soğanı, biberi, sarımsağı ilave edelim pişen sebzelerin üstüne biber salçasını ve domates salçasını ekleyip beklemeden pirinci ilave edelim tuz, kimyon attıktan sonra 1 bardak sıcak su ekleyip suyunu çekene kadar pişirelim arada karıştıralım pirinç dibine tutuyor hemen.

Suyunu çeken pirinçleri bekletmeden patateslere dolduralım ağzına yakın doldurdum ben malum pirinçler sebzelerin suyu ve bir bardak suyu çektikten sonra fazla su çekip şişmeyecektir.

Tencereye oturtalım içini doldurduğumuz patatesleri ve üzerine tuzu, 2 bardak suda 1 tatlı kaşığı domates salçasını eritelim patateslerin üzerine gezdirerek dökelim sıvıyağını gezdirelim ve orta ateşte 15 dakika sonra kısık ateşte patatesler yumuşayana kadar pişirilelim.


Dinlendirmeden servis yapmayın derim deneyenlere şimdiden afiyet olsun.

Yorumlar

Popüler Yayınlar