Tavada Künefe Tarifi - Künefe Keyfine Buyurmaz Mısınız?

Tavada Künefe Tarifi - Künefe Keyfine Buyurmaz Mısınız?

Künefeye sahip çıkanlar çoktur ama Hatay mutfağında çok önem taşıyan bir tatlıdır Antakya tarihi kapalı çarşısını gezenleriniz varsa her köşede bir künefeci görürsünüz künefe dökenler ve köprü başı boyunca bir çok künefe salonu vardır.

Künefe diyarı gibi diyenlerde olur gezerken sık sık rastlarsanız çünkü.

Taze olarak dökülen künefeden çok fazla tarifi de vardır çeşitliliği yanında her içinde harman olanla ayrı bir lezzet kazanan künefe sofralarda ağızları tatlandırmak için yapılır.

Hatay’da yaşayanlar hiç sebepsizken bile toplanıp bakır tepsilerde künefe yemeye toplandıklarını görebilirsiniz ama burada künefeyi kadınlar değil erkekler yapar daha çok.

Künefeyi erkek eli değmesi lazım benimde babam yapardı her zaman cevizleri kırdırır dişe dokunur dövdürür ve döşerdi erkekler yapar dersek te kadınsız da olmaz malum şerbeti var bulaşığı var.
Eskiden kız istemeye gelen damat adayına künefe yaptırırlarmış biliyor mu? diye eski bir gelenek günümüzde kalmasa da yozlaşan ve adetlerimiz bir bir yok olduğunu görmekte beni üzmüyor da değilim hani.

Künefeyi fırında yapmaya karşıyım ben ama bazı tariflerde mutlaka fırında pişmesi gerek ocak veya köz üstünde pişirilir künefe çevirerek en maharet isteyen anı ise çevirmek oluyor ama ustaları için bu günlük yapılan bir iş olduğu için sıradan bir el mahareti olarak kalıyor.
Künefeyi sıcak sıcak ustasından yemekse ayrı bir lezzettir tabi.

Bu akşamın tatlısı olarak hazırladığımız künefeyi sizde yapmak isterseniz işte tavada yapılan kısa sürede pişen aile büyüklüğünüze göre ayarlayacağınız tatlıyı tatmak ister misiniz? 

Tavada Künefe İçin Gerekli Malzemeler:
300 gr künefelik tuzsuz peynir.
400 gr künefe
100 gr tereyağı
Şerbeti İçin:
2 su bardağı şeker
2 su bardağı su
Üzerine arzu ederseniz tarçın, çeviz, fıstık vs

Tavada Künefe Hazırlanışı:

Şerbeti malzemelerini ocağa alıp kaynatalım olduğunu çorba kaşığı üzerinde soğuyunca akışına bakarak olupolmadığına karar verebilirsiniz şerbet 10 – 15 dakika arası hazır olacaktır kaynamaya başladıktan sonra.Şerbeti kenara alalım.

Ben tereyağını daha az kullandım organik olduğu için siz isterseniz 150 gr tercih edebilirsiniz.
Tereyağını eritelim ve eriyen tereyağını künefenin üstüne dökün ve iyice künefe ile harmanlayın.
Tavayı tereyağı ile yağlayın ve üzerine künefenin yarısını yerleştirin ve elinizle iyice sıkı sıkı döşeyin.

Arasına peyniri yine elinizle ufalayın ve ayırdığınız künefeyi üzerini kapatın.
İyice elimizle yerleştirelim ve künefe pişmeye hazır.

Künefeyi ocağa alalım orta ateşte çevirerek pişirelim pişmiş olan kısmı servis tabağı ile çevirelim ve diğer tarafı tavaya ilave edelim ve yine çevirerek pişirelim.

Pişmiş olan künefeyi sıcakken üzerine şerbeti ilave edelim 5 dakika şerbeti çektikten sonra hadi bakalım tüm aile künefe başına öyle servise gerek yok kaşığını alan gelsin.

 Hatay'da künefe nedir kültürü ve fotoğrafları için TIKLAYIN:


Yorumlar

Popüler Yayınlar