Cevizli Katmer Tarifi - Katmer Nasıl Yapılır?
Cevizli Katmer Tarifi - Katmer Nasıl Yapılır? Pazar Kahvaltısı İçin Özel Bir Tat:
Günlerden Pazar gecesine geldik hepimiz için iyi bir hafta
sonu olur umarım ama sizlerde benim gibi özel kahvaltı sofralarında
sevdiklerinizle doya doya kahvaltı yapmak istiyor ama bunu burunch olarak mı
tercih ediyorsunuz? yoksa kendi elinizin lezzetinde evinizde de balkon sefası
veya yere serin sofrayı alın çaydanlığı yanınıza sevdiklerinizle uzun soluklu
dinlene dinlene telaş etmeden kahvaltıya hanımlar.
Pazarları çok seviyorum ben sevdiklerim ile doya doya çayımı
içiyor telaş yapmıyorum mesela okula geç kaldı işe geç kaldı servis kaçtı derdi
yok malum günlerden tatil günlerden uyuma vakti eh ufak defek işler olsa da
kahvaltı sonrasına kahvaltıyı bölmeyinJ
Kahvaltı için bugünkü özel tarifim Gaziantep yöresinden
yöresel lezzetleri mutlaka tatmalısınız malum Antepliler gibi elimizde açmasak ta
kolay hazır yufka veya baklava yufkası ile bu lezzeti tutturmak mümkün yada eh
işte diyecek kadar.
Gaziantep yolum düşmüştü uzun soluklu gezemedim ama neyse
yıllar önce tatmıştım bu lezzeti hiçbir yerde o lezzet tutturulmaz sanırım. İşini
iyi yapan ustalar size çayı sunana kadar taş fırınlarda Antep ustaları tercih
ettiğiniz iç malzeme ile fıstıklı veya cevizli olarak hazırlayıp getiriyorlar. Usta
yabancı olduğumuzu anlamış olmalı katmer için söylediklerini hemen aktarayım. Antepli
katmer ustası: bunu yediğinizde ikindine kadar acıkmazsınız demişti içindeki
fıstık, kaymak, tereyağı ile mideniz uzun süre tok kalıyor ve yolu düşünler
baklavası kadar Antep yöresinin katmerini de mutlaka tatmalı.
Katmer kendiniz evde hamurdan da yapılabilir ama tarif hazin
şu an ben ani gelen bir istek üzerine hazırladım bugün lezzetine diyecek yok
ama yinede Antep ustalarının eline bu konuda su bile dökemem.
Gaziantep denilince ilk akla gelen baklava ve kurutmalıkları
oluyor ama katmeri de eklemeyi unutmayalım.
Katmer kahvaltı sofranızda ara sıra yapmanız gereken özel
lezzetler arasına giriyor her mevsim tüketebilirsiniz ama bu yaz aylarını
tercih etmezseniz iyi olur.
Katmer malzemesi her zaman aynıdır ustalardan bilgileri
almadan olmazdı, içine kaymak, şeker, fıstık veya ceviz olmazsa olmazı.
Yufka kullanacaksanız günlük olanından ama baklavalık
yufkayı tercih edin tereyağı bol, fıstık ve kaymağı ne kadar bol olursa o kadar
lezzetli oluyor.
Katmer servisi yapması kadar mühim, katmer sıcak sıcak dumanı
üstünde servis etmek gerekiyor soğuyan tereyağı ağzınızda hoş bir tat bırakmaz
sıcak tüketilmezse lezzetini alamadığınız gibi ilk bu lezzeti tadanlar
beklediklerini bulamazlar.
Katmer Gaziantep yöresinden tüm Türkiye ve yurt dışına nam
salmış lezzetler arasında güzel bir lezzet güzel gelenek Anteplilerden bizlere
yansıyan kahvaltı salonlarında ve hemen hemen her fırında katmer pişiriliyor Antep’in
ne hoş yolu düşenler alışık olduğunuz bir kahvaltının dışında yöresel bir
lezzet arıyorsa Antepli sokakların da bir çok yerde sabah kahvaltı için
Cevizli katmer için gerekli malzemeler:
2 yaprak etli taze günlük yufka
2 yemek kaşığı şeker
1 kase dövülmüş ceviz
2 yemek kaşığı kaymak
3-4 yemek kaşığı tereyağı
Servis için dondurma
Cevizli Katmer Hazırlanışı:
Yufkayı tezgaha serelim tam ortasına ceviz serpelim 2 yemek
kaşığı şeker, 1 yemek kaşığı kaymak,ilave edelim ve katlayalım.
İkinci yufkaya da aynı işlemi yaptıktan sonra pişirmeye
geçelim.
Tere yağını tavada eritelim üzerine katmeri alalım iki
tarafını da pişirelim ve dilimleyerek üzerine ister kaymak ister dondurma ve
ceviz atarak servis yapalım.
Kahvaltı sofralarının en baş köşeyi taşıyacak katmeri pazar
kahvaltısı için çok ideal bir lezzet.
Yorumlar
Yorum Gönder