Lebeniye Çorbası Tarifi - Mardin Yöresi Lebeniye Çorbası Tarifi

Lebeniye Çorbası Tarifi - Mardin Yöresi Lebeniye Çorbası Tarifi:

Yöresel tarifler beni benden eder nedeni birçok farklı kültür yaşıyor olmamız bizim zengin kültür sahibi yanında zengin bir mutfakta getiriyor işte doğunun başkenti Mardin’nin yöresel lezzetlerinden birisi kolay ve etsiz olarak hazırlayacağınız lebeniye çorbasını merak edenler yapmak isteyenler işte tarif.

Mardin yöresine uzanıyoruz bugün lebeniye çorbası deniliyor bu çorbaya ama her yörede farklı olarak ta yapılıyor kimisi dana eti ve nohut ekleyerek kimisi sade dövmelik buğday ile yapıyorlar.
Lebeniye çorbası tarifini yapacaklar birkaç gün buzdolabında saklayabilirler.

Hazırlaması kolay değil iki kişi olursanız yaparken daha rahat pişireceğiniz bu tarifi tek kişide yaparsanız ama kaynamaya başlama esnasında uzun uzun karıştırmanız gerek zahmetli yemeklerden demeyeceğim ama başında durmanız gereken bir tarif.

Lebeniye çorbası için yoğurt şart ayran çorbasına benziyor ama ayran çorbası değil lezzeti daha yoğun ve buğday ile hazırlandığı için ekstra sağlıklı denilebilir.

Lebeniye çorbası yapmanın tam zamanı şu mevsimde nedeni ise artık mevsim ilkbahar günler artık daha uzun ve insan daha sık acıkıyor işte elinizin altında bulunacak güzel hafif sağlıklı bir çorba lebeniye. Çocuklar için besleyici bir tarif.

Lebeniye çorbası kalabalık sofralarda çok uygun bir yemek malum yöresel bir lezzet yöresi Mardin, olunca gerçekten kalabalık sofralar için hazırlandığı belli oluyor zaten sizce de öyle değimli. Bu çorbayı yapıp da az yapanı da görmedim aslında ben küçük bir aile olan kişiden aldım tarifi ama yapanların üç kilo beş kilo yoğurt ile yaptıklarına çok şahit oldum.

Yöresel tatlara hayranımdır aslında nedeni yörenin geleneklerini anlattığı gibi yemek kültüründen neleri sevdiğini anlatır gibilerdir et yemekleri meşhurdur Mardin, yöresinde ama çorbaları da gerçekten harika lezzetleri barındırıyor.

Mardin yöresinde etsiz yemek olmaz diye duymuştum gerçektende aşağı yukarı öyleymiş bugün daha hafif bir tarif ile yapacağımız lebeniye çorbasını sizlerde severek yapacağınızdan eminim.
Bu tarifi her zaman duyar ve lezzetini sürekli olarak merak ederdim artık neden bu çorbayı tercih ettiklerini şimdi daha iyi anlıyorum.

Çorbaların hası lezzetinin yanında içinde buğdayın, ve yoğurdun, su ve yumurtadan başka hiçbir şeyin olmaması yağ yok tam bir diyet çorbası mı ne? Sizce de öyle değimli etsiz olarak hazırladım ama en kısa sürede etlisinde denemek istiyorum daha zengin malzeme ile hazırlanan etli lebeniye çorbası yapmaya değer lezzetlerden.

İşte Mardin yöresel lezzetlerinden birisi olan etsiz lebeniye çorbası tarifi geliyor.
Mardin Lebeniye Çorbası İçin Gerekli Malzemeler:
1 su bardağı aşurelik buğday
3 su bardağı buğdayı haşlamak için su
2 su bardağı su
Lebeniye çorbası terbiyesi için malzemeler:
3 su bardağı yoğurt
1 adet yumurta
Tuz
Üzeri için:
Taze  nane

Mardin Lebeniye Çorbası Hazırlanışı:

Çorbayı hazırlayacağınız tencere açık ağızlı ve geniş ve derin olarsa daha rahat pişirirsiniz.
Lebeniye çorbası için aşurelik buğdayı bir gece önceden ıslatın.

Islattığımız buğdayı açılana kadar iyice pişirelim düdüklüde tercih edebilirsiniz.
Derin bir kapta yumurta ve yoğurdu iyice çırpalım akıcı bi kıvam olana kadar.

Pişmiş olan buğdayı bir elimizle karıştıralım diğer elimizle de hazırlamış olduğumuz terbiyeyi ilave edelim ama hızlıca karıştıralım.

Terbiyeli yoğurdu ilave ettikten sonra üzerine iki 2 su bardağı suyu ilave edelim ve kaynamaya başlayana kadar hiç bırakmadan karıştıralım.

Kaynamaya başladıktan sonra 8 – 10  dakika kadar daha kaynattıktan sonra altını kapatalım ilk sıcaklığı geçtikten sonra tuz ilave edelim içine nane yaprakları tercih edebilirsiniz.

Servis edeceğiniz zaman üzerine nene ile süsleyerek servis edilir afiyet olsun.

Yorumlar

Popüler Yayınlar