Ayva Tatlısı Tarifi -Ayva Tatlısı Nasıl Yapılır?

Ayva Tatlısı Tarifi -Ayva Tatlısı Nasıl Yapılır? Ayvanın faydaları neler?

Ayva tatlısı yapmak en eski tariflerimizdendir ayvayı ekşimsi tadı ile renginin verdiği o enfes koku yerini de hiçbir şeyi değişilmez sanırım.

Ayva tatlısı yapmak zorluğu yok denecek kadar mutfakta yeni olanların bile kolayca yapacağı bir tarif bu.

Pişme süresinin uzun olduğunu hatırlatmam lazım normal bir tatlı gibi 1 saatlik zaman diliminde hazır olacak bir tatlı değil çünkü.

Ayvanın çekirdeklerini atmaktan sakının derim tatlının içinde asıl rengi verecek olan onlar oluyor.
Ayvanın reçelini ne yazık çocuklarım tüketmiyor ama marmelatını en kısa sürede yapmak istiyorum nedeni pasta ve tartlarda kullanmak için.

Ayva tatlısı uzun yıllardır yaparım önceleri sadece reçelini yapıyordum ama Oktay ustadan tarifi gördükten sonra mevsimi geldikten sonra sık sık tarifi yapıyorum diyebilirim.

Ayva tatlısı tarifi bir çok kere görmüş olabilirsin bir defada benden deneyin derim.

Ayvanın bir çok faydası var saymakla bitmez aslında bu sözü bir çok kere duymuş olabilirsiniz her şeyin azı yarar çoğu zarar diyebiliriz.

Ayvanın faydaları: Ayva içinde A ve C vitamini bulunuyor. Tohumlarında ise tutkal madde oranı olduğundan bitkisel olarak bayanların bakım için kullanıldığı hepimiz biliyoruz ama bunun için gerçek uzman kişiler tarından hazırlanan ürünleri tercih etmelisiniz.

Ayva, kalp dostu bir meyve olmasının yanında bir çok orğanımız için içinde faydalı bunların başında, göz, kalp, akciger, mide, boğaz, böbrek, bağırsak gibi organlrımız için faydalıdır.

Çocuklara ishali bir anne için oldukça üzücü bir durumdur ilaç tedavisinin yanında burada devreye ayvayı sokabilirsiniz. İshal olan bebek çocuk, ve yetişkinlerde ayvayı komposto olarak veya çiğ olarak tüketmelirini sağlarsanız ishalin kısa sürede geçtiğini göreceksiniz. Ayva yapraklarını kaynatıp içmekte aynı tedaviye yardımcı olan etkenlerden olur.

Ayva deyip geçmemek lazım, bazı tarifleri var ki bir çok hastalıkta bire bir savaş vermenizi hızlandıracak kadar etkilidir.

Ayvayı tüketmek için anlayacağınız bir çok neden var tüketmek için tarifte arıyorsanız işte size pratik pişmesi zaman alan bunu tekrar hatırlatmanın nedeni yapmak isteyenlerin bunu dikkate almaları dışarı çıcak misafir kabul edecek kişiler bu ayrıntıyı unutmalırını istemediğimden.

Ayva tatlısı yapmanın en güzel yanı ise kolay ama lezzetindeki o ekşimsi tadın yanında bir çok faydasının olması daha ne istenir ki karanfil, tarçın, kaymak ceviz, fındık, fıstık gibi malzemeler katabilmeniz oluyor.

Hadi bakalım bugünlerde en çok gördüğümüz ayvadan tatlı yapmaya….

Ayva tatlısı için gerekli malzemeler:
2,5  adet  büyük boy ayva
2,5 su bardağı şeker
2,5 su bardağı su
2 adet karanfil
Ayvanın çekirdekleri
Üzeri için:
Tarçın
Krem şanti
Ceviz, fındık, fıstık vs elinizin altında ne varsa



Ayva tatlısı hazırlanışı:
Ayvaları iyice yıkadıktan sonra soyalım ve suda 5 dakika bekletelim.

Ayvayı tencere veya yayvan bir kapta pişirirseniz daha iyi olacaktır yerleştirdikten sonra şekeri ayvaların üstüne boşaltalım ve hiç karıştırmadan suyunu ilave edelim ayvanın çekirdeklerini ve karanfil tanelerini bırakalım.

Ocağın altını açalım ve yavaş yavaş kaynamaya bırakalım ayvalar yaklaşık 30 dakika piştikten sonra ayvaları dikkatli bir şekilde ters çevirelim yarım saatte diğer tarafı piştikten sonra pişmiş mi? pişmemiş mi? bakabilirsiniz.

Ama benimkiler 1 saat 20 dakika gibi bir zaman diliminde tam kıvamında oldu olabildiğince kısık ateşe alın ve ağzını kapatın ayvanın son yarım saatine gelince ağzını açın son yarım saatte bu şekilde piştikten sonra gerisi soğumaya bırakmanız olacak.


Soğuyan ayvalar için önceden hazırlanmış krem şantiyi ortasına yerleştirin ve üzerine tarçın serperek servis yapın. Ceviz attım ama fotoğraflamayı unutmuşum. Afiyet olsun.

Yorumlar

Popüler Yayınlar