Mangalda Çipura Tarifi - Mangalda Çipura (Çupra) Nasıl Yapılır?
Mangalda Çipura Tarifi - Mangalda Çipura (Çupra) Nasıl Yapılır?
Derin suların altından bizlere rızık veren rabbime her daim
şükürler olsun dünyadaki nimetleri saymaya kalksak vakit yeter mi bilmem. Denizden
babam çıksa yerim diyenlere katılmıyorum her balığı tüketemem ben tüketenlere
saygı duyarız ama balık yemenin bir adabı var. Et balık kelle bunlar yenir elle
bu çok doğrudur balığı çatalla yersin yemesine eziyet çekersin elle yemenin
verdiği lezzet başkadır. Denizlerin derinliklerinde ve balık çiftliklerinde
yetişen çipura mangalda yapmak isteyenler mevsimindeyken yapın her şeyi
mevsiminde tüketmeye özen gösterelim diyenler ve bunu alışkanlık haline
getirmek gerek.
Mangalda balık ayrı bir lezzet pişirmeden pişirmeye nasılda
değişiyor yemekler haşlaması ayrı, kızartması ayrı, fırında ayrı, közde ayrı
ateşte ayrı bir lezzet kazanan gıdalardan biriside balık. Balık bir çok pişirme
yöntemi var en sağlıklı ve en faydalı içindeki faydalı minareler öldürmeden
tüketmek en önemlisi ise devreye doğru sos, doğru pişirme giriyor. Fırın ve
ateşin ilk harı iyice geçmiş olan közde dinlene dinlene pişirmeniz gerekir.
Mangalda balık tutkunları oldukça fazla öyle aşırı bir sos
gerek sizde balığı başka kokuların bastırmadan tüketmek isteyenlerdenseniz işte
size çok basit bir sos tarifi ve kendi lezzeti ile tüketeceğiniz çipura tarifi.
Asıl ismi çipura olmasının yanında kısa olarak dilimize
dolanan ismi ise çupra Akdeniz bölgesinde çıkan çipura tam mevsimi şu an. Temmuz
ve eylül ayları arasında tüketilen çipura tercih edecekler mevsimine girmiş
bulunuyoruz. Çipuradan yaz aylarında mangal keyfi yapacaklara bir tarifte
benden.
Mangalda çipura (çupra) için gerekli malzemeler:
1 tatlı kaşığı tuz
2 yemek kaşığı natürel zeytinyağı
2 adet çipura (çupra) balığı
Balıkları önceden 1 saat kadar soslamak gerek bu tarifte.
Mangalda çipura (çupra) hazırlanışı:
Natürel zeytinyağında tuzu iyice karıştırın sonrasında balıkları
iyice içini dışını iyice fırça yardımı ile zeytinyağı ile buluşturun.
Kapalı bir kapta veya poşet geçirerek buzdolabına 1 saat
dinlendirin.
Mangal ateşledikten sonra köz biraz geçmesini bekleyin. Hararetli
bir mangala bırakırsanız balıklar direk bölünüp köz üstüne düşecektir.
Köz bir miktar geçince üzerine kül serpin ve üzerine
balıkları yerleştirin.
Balıkları yavaş yavaş pişmesi gerek bunu unutmayın kendi
halinde çok çevirdmeden pişirin ben sadece tek defa çevirdim ne bölünme nede
balıklar bölündü.
Pişen balıkları kabuk kısımları hafif yapışmış olacaktır
bıçak yardımı ile yapışan yerlerini ızgaradan alalım ve bekletmeden servise
hazır.
İyi bir balık yemek istiylorsanız mangalda çipuranın (çupra)
mevsimi iken tüketmenizi öneririm.
Izgara ve mangal için aynı tarif aynı sosu tercih
edebilirsiniz.
Yorumlar
Yorum Gönder