Böğürtlen Reçeli Nasıl Yapılır? Böğürtlen Reçeli Tarifi
Böğürtlen Reçeli Nasıl Yapılır? Böğürtlen Reçeli Tarifi:
Mevsim yaz ve günler uzun sıcak hava insanı bunaltıyor
bunaltmasına ama rabim öyle güzellikleri de saklamış ki bu sıcak havada
görmemek mümkün değil. Sıcak hava ile zor olgunlaşan yaz meyveleri bir bir
doğal hayatta kendini göstermeye başladı. bahçeli bir evininiz varsa veya
çalılık bir dağ bağınız varsa o zaman
sizlerde iyi bilirsiniz böğürtlen reçelini. Toprak için ne söylense azdır. Kış
aylarında ayrı güzellikler barındırır yaz aylarında ayrı güzellikler. Denge içinde
süre gelen güzellikler bunları denge içinde olmasını zamanın yapılan yanlış
tarım ve salınan zararlı gazlarla bozulmaya başlasa da bizler yinede nasipli
nesiller olduğumuzu düşyünüyorum.
Bayramda tatil demek olabilir benim için aslında
mutfak demek oldu arta kalan zamanlarda ise bağ bahçe gezilerine azda olsa
vakit ayırdım bahçeden elimden böğürtlen toplamak nasip oldu azdı ama organik
bir böğürtlen tattıysanız az olmasının pek de önemi yok dersiniz sizde benim
gibi. Böğürtlen önce şerbet yapmak geldi aklıma sonrasında reçele karar verdim.
Böğürtlen reçeli ilk defa yapıyorum ama bu denli lezzetli
olduğunu bilseydim 2 hafta önce gelen taze taze böğürtleni de yapardım elbet
sanırım ramazan vakitsizliğinden taze taze yemekle yetinmiştim.
Böğürtlen reçeli yapmak isteyenler hiç terüddüt etmeyin
rengi, kokusu, ve lezzeti daha önce yediğim bir çok reçelin üstüne çıktı. Sık sık
fırsat buldukça yapacağım kesin.
Ben reçele tereyağı veya limon tuzu koymayı sevmiyorum
şekerini ve ölçüyü iyi tutturmak önemi büyük.
Böğürtlen reçelini anneanne yöntemi ile pişirmeyi tercih
ettim.
350, gr olarak çıktı annemin bahçesinden. Taze taze sizinde
elinize geçerse azlığına çokluğuna bakmayın sakın.
Ağız yaralarına çok faydalı olan böğürtlen kış mevsimi
içinde çok faydalı bir reçel.
Böğürtlen reçeli için gerekli malzemeler:
350, gr böğürtlen
1,5 su bardağı şeker
1 çay bardağı su
Arzu edilirse tereyağı ve limon tuzu ( ben kullanmadım)
Böğürtlen reçeli hazırlanışı:
Böğürtlen narin bir meyve taneleri hemen dağılmaya meyilli
olduğundan hiç karıştırmadan ve narin bir şekilde yıkadım tane tane bir reçel
istiyorsanız buna dikkat edin.
İyice tek tek yıkayalım ve reçel yapacağımız tencereye
alalım. Üzerine şekeri ilave edelim ve buzdolabında 1 gece bekletelim. (
yatmadan önce yaptım ben sabah kahvaltı hazırlayana kadar pişti)
1 gece buzdolabında bekleyen böğürtlen üzerine bir çay
bardağı suyu ilave edelim ve kaynayana kadar orta ateşte sonra kısık ateşte
karıştırmadan arada köpüğünü alarak pişirelim. ( tahta kaşık yardımı ile aldım
köpükleri kevgir kullanmadım)
15 dakika kaynadıktan sonra böğürtlenin şerbetini kıvamının
olup olmadığına bakarak pişirin 18, veya 25 dakika arası hazır olacaktır.
Pişen böğürtleni ben hemen tüketeceğimden kavanoza
yerleştirelim soğuyunca ağzını kapatalım. Böğürtlen reçeli kahvaltıda süper oluyo yanında köy tereyağı da varsa
kahvaltıda başka ne istenir ki insan? Afiyet
olsun. Mevsimindeyken yapın.
Yorumlar
Yorum Gönder