Hamsi Tava Tarifi - Pratik Hamsi Tava Tarifi - Hamsi Tava Nasıl yapılır?

Hamsi tava sıcak sıcak sofraya gelirde sevenler bu lezzete nasıl dayanır demi. Hele de Karadenizli biri iseniz bu lezzete hayır diyemezsiniz. Nasıl ki Karadeniz’in horunu ve mıhlaması meşhur bir o kadar da hamsi tavası diyebiliriz aslında artık yöre halkı diyince akla gelen ilk sıralamalarda hamsiyi duymak mümkün ve hamsi gibi kılçığı az olan balığın birden fazla yemeği ve lezzete eşlik ettiğini biliyoruz.
Hamsi tava yapmanın tam zamanı hamsi havaların soğuması ile birlikte iyice soğuyan su balıkları daha lezzetli bir hale getirirken bolluğunu da getirdi balık fiyatları da düşüş yaşanmasına sebep olmuş durumda bu durumda ne yapıyoruz harika balıkları tavalara atma zamanı gelmiş diyoruz. Balıkları sık sık tüketenlerdenseniz bu zamanda buzluğa koymanın tam zamanı. Balık türleri ülkemizde oldukça yaygın üç tarafı denizlerle kaplı bir ülkede yaşayıp hem de balık olmaz olur mu? Tabi ki olur hem de bol bol.
Karadeniz bölgesi ile artık bir bütün olan balık cinsinden olan hamsi ağır bir kokusu var bu koku bakımından herkes tüketmez ama tadını sevenler onu bir çok farklı pişirme yöntemi ile pişirerek farklı lezzetler elde ederek tüketirler. Hamsinin buğulaması, hamsi pilavı, hamsili kek, hamsi tava, hamsili börek, fırın hamsi gibi tarifler hemen aklıma geliyor diyebilirim nefis tariflerin oluştuğu hamsi balığı türünü bunlardan her hangi bir tarifi deneyebilirsiniz.
Karedeniz de en çok yapılan yemekler arasında olan hamsi balık türü olarak biliriz. En iyi hamsi karedeniz bölgesinden çıksa da ülkemizin her yöresinde seven sayısı oldukça fazla. Sularında soğuması ile birlikte daha çok tezgahlar da olan hamsiyi tüketmek isteyen hamsi tavayı denemelisiniz.
Hamsi yemek çeşitlerini denemek isteyenlere hamsiyi alırken mutlaka taze olmasına dikkat edin. Tazeliğini gözlerinden anlayabilirsiniz ve derisi parlayacaktır. Hamsi tava yapmak için balığın çok küçük olmamasına özen gösterin.
Hamsi tava yapacaklar mutlaka mısır unu tercih edin bu balıkların daha çıtır çıtır pişmesine ve lezzetine artıracaktır. 
Hamsi tavayı yapacaklara bir püf noktası daha pişme süresi çok hızlı olduğundan en son pişirin çıtır çıtır servis olan hamsi yemeye doyamayacaksınız.
Hamsiyi tavada çevirebilmek için kapağınız yoksa elinizin altında düz bir servis tabağı da işinizi görecektir.
Hamsi tava nasıl pişirilir diye soranlarınız olursa orta ateşte teflon veya seramik granit, tavaları tercih edebilirsiniz ne kadar az yağ koyarsanız o kadarda iyi olur.

Hamsi Tava İçin Gerekli Malzemeler:
1 kilo hamsi
Sıvıyağ
Mısır unu
Tuz
Kimyon






Hamsi tava Hazırlanışı:

Hamsileri bi güzel sudan geçirelim ve temizleyelim sularını süzülmesi için kenara alalım.

Pişireceğimiz tavaya çok az yağ gezdirelim ve en kısık ateşte ısınmaya bırakalım.

Hamsileri karıştırma kabına alalım üzerine yeterince mısır unu ilave edelim tuz atalım ve iyice harmanlayalım.

Isınmış olan tavaya hızlı bir şekilde ve olabildiğince sık olarak hamsileri dizelim.

( hamsileri sık düzmek gerekli olduğunu unutmayın yoksa çevirme zamanı sıkıntı yaşarsınız dizdikten sonra üzerine elinizle yine mısır unu ekeleyin)

Hamsileri tavaya dizdikten sonra orta hararetli ateşte pişirmeye başlayalım.

Pişen tarafı tavanın düz kapağında veya servis tabağına ters çevirelim ve sonra tavaya çok az yine yağ gezdirelim sonrasında hızlı bir şekilde yine hamsiyi tavaya bozulmadan kaydıralım.

Diğer tarafı da kızaran hamsi servis yapacağımız tabağa direk alalım.


Sıcak sıcak servis yapalım. Şimdi gel de yeme uşağım… yapanların ellerine sağlık şimdiden…

Yorumlar

Popüler Yayınlar