Hamsi Tava Tarifi - Pratik Hamsi Tava Tarifi - Hamsi Tava Nasıl yapılır?
Hamsi tava sıcak sıcak sofraya gelirde sevenler bu lezzete
nasıl dayanır demi. Hele de Karadenizli biri iseniz bu lezzete hayır
diyemezsiniz. Nasıl ki Karadeniz’in horunu ve mıhlaması meşhur bir o kadar da
hamsi tavası diyebiliriz aslında artık yöre halkı diyince akla gelen ilk
sıralamalarda hamsiyi duymak mümkün ve hamsi gibi kılçığı az olan balığın
birden fazla yemeği ve lezzete eşlik ettiğini biliyoruz.
Hamsi tava yapmanın tam zamanı hamsi havaların soğuması ile
birlikte iyice soğuyan su balıkları daha lezzetli bir hale getirirken bolluğunu
da getirdi balık fiyatları da düşüş yaşanmasına sebep olmuş durumda bu durumda
ne yapıyoruz harika balıkları tavalara atma zamanı gelmiş diyoruz. Balıkları
sık sık tüketenlerdenseniz bu zamanda buzluğa koymanın tam zamanı. Balık
türleri ülkemizde oldukça yaygın üç tarafı denizlerle kaplı bir ülkede yaşayıp
hem de balık olmaz olur mu? Tabi ki olur hem de bol bol.
Karadeniz bölgesi ile artık bir bütün olan balık cinsinden
olan hamsi ağır bir kokusu var bu koku bakımından herkes tüketmez ama tadını
sevenler onu bir çok farklı pişirme yöntemi ile pişirerek farklı lezzetler elde
ederek tüketirler. Hamsinin buğulaması, hamsi pilavı, hamsili kek, hamsi tava,
hamsili börek, fırın hamsi gibi tarifler hemen aklıma geliyor diyebilirim nefis
tariflerin oluştuğu hamsi balığı türünü bunlardan her hangi bir tarifi
deneyebilirsiniz.
Karedeniz de en çok yapılan yemekler arasında olan hamsi
balık türü olarak biliriz. En iyi hamsi karedeniz bölgesinden çıksa da
ülkemizin her yöresinde seven sayısı oldukça fazla. Sularında soğuması ile
birlikte daha çok tezgahlar da olan hamsiyi tüketmek isteyen hamsi tavayı
denemelisiniz.
Hamsi yemek çeşitlerini denemek isteyenlere hamsiyi alırken
mutlaka taze olmasına dikkat edin. Tazeliğini gözlerinden anlayabilirsiniz ve
derisi parlayacaktır. Hamsi tava yapmak için balığın çok küçük olmamasına özen
gösterin.
Hamsi tava yapacaklar mutlaka mısır unu tercih edin bu
balıkların daha çıtır çıtır pişmesine ve lezzetine artıracaktır.
Hamsi tavayı yapacaklara bir püf noktası daha pişme süresi
çok hızlı olduğundan en son pişirin çıtır çıtır servis olan hamsi yemeye
doyamayacaksınız.
Hamsiyi tavada çevirebilmek için kapağınız yoksa elinizin
altında düz bir servis tabağı da işinizi görecektir.
Hamsi tava nasıl pişirilir diye soranlarınız olursa orta
ateşte teflon veya seramik granit, tavaları tercih edebilirsiniz ne kadar az
yağ koyarsanız o kadarda iyi olur.
Hamsi Tava İçin Gerekli Malzemeler:
1 kilo hamsi
Sıvıyağ
Mısır unu
Tuz
Kimyon
Hamsi tava Hazırlanışı:
Hamsileri bi güzel sudan geçirelim ve temizleyelim sularını
süzülmesi için kenara alalım.
Pişireceğimiz tavaya çok az yağ gezdirelim ve en kısık
ateşte ısınmaya bırakalım.
Hamsileri karıştırma kabına alalım üzerine yeterince mısır
unu ilave edelim tuz atalım ve iyice harmanlayalım.
Isınmış olan tavaya hızlı bir şekilde ve olabildiğince sık
olarak hamsileri dizelim.
( hamsileri sık düzmek gerekli olduğunu unutmayın yoksa
çevirme zamanı sıkıntı yaşarsınız dizdikten sonra üzerine elinizle yine mısır
unu ekeleyin)
Hamsileri tavaya dizdikten sonra orta hararetli ateşte pişirmeye
başlayalım.
Pişen tarafı tavanın düz kapağında veya servis tabağına ters
çevirelim ve sonra tavaya çok az yine yağ gezdirelim sonrasında hızlı bir
şekilde yine hamsiyi tavaya bozulmadan kaydıralım.
Diğer tarafı da kızaran hamsi servis yapacağımız tabağa
direk alalım.
Sıcak sıcak servis yapalım. Şimdi gel de yeme uşağım… yapanların
ellerine sağlık şimdiden…
Yorumlar
Yorum Gönder