Maklube Tarifi - Tavuklu Maklube Nasıl Yapılır?

Maklube Tarifi - Tavuklu Maklube Nasıl Yapılır?

Günlerden maklube günü Hatay denilince akla gelen sayılı yemekler arısında olan maklube gerçekten özel bir lezzet sunumu ile gerçek bir lezzet diyebilirim.

Kolay yemek arayışımız her zaman vardır nedeni ise zahmeti az ama lezzeti kolay olsun zamanı olmayan kısa sürede yemek hazırlamak isteğinden doğuyor eee hali ile mutfağa az giren kızlarımız ve okul hayatı ile mutfakta geç tanışanlar malum.

Kolay olsun ama lezzetlide olsun bunu bir çok yemek aşamasında tartıştığımız konudur içli köftenin veya mantının zahmeti çoktur ama lezzetine kimse hayır diyemez mesela kolay pratik zahmeti az olan maklube için bunu söyleyemem lezetli kolay ve hayır diyemeyeceğiniz bir lezzet.

Maklube kırmızı et veya tavuk eti ile yapabilirsiniz tercih sizin yaz aylarında sık sık yapılacak bir yemek diyebiliriz yaz aylarında yanında süzme yoğurt, ayran, şalgam tercihi ile sunum yapacağınız maklube tarifini yanında çoban salatasını unutmayın.

Maklube tarifi kırmızı et ile ayrı bir lezzet kazanıyor ama tavuk eti sevenler içinde tarifin hakkını vereyim öylede lezzetli oluyor.
Maklube yapacaklar pirinçi baldo kullanın osmancık pirinç daha küçük ve lezzetsiz gelebilir bu tarifte.

Maklubeyi bulğurluda yapabilirsiniz ekstra lezzetli olacaktır bulguru iri daneli olan bulgurdan yaparsanız pilavın ve tavuk etine ve içindeki sebzelerle çok yakışacaktır.

Maklube yapmanın damak tadınıza ve evdeki malzemeleri ekleyip veya çıkarabilirsiniz evdeki malzemeler her zaman önceliğimiz oluyor tarifi bir bir uygulamak lezzetin tam kıvamında olmasını sağlar ama elinizin altındaki o anda olan malzemelerle de yapılabilir.

Maklube içine bezelye, patates, soğan, patlıcan olmazsa olmazıdır ama ben bugünkü tarifi soğan ve havuç ve bezelye tercih etmedim elimin altında var ama her zaman tercih etmiyorum.

Anlayacağınız her evin kendi kokusunda kendi mutfağına göre maklubede değişmiş zamanla J
Maklube  akşam yemekleri için oldukça ideal bir tarif tek yemek ve salata yoğurç ile doyurucu ve lezzetlyi bir tarif hemen tarife geçeyim.

Tavuklu Maklube İçin Gerekli Malzemeler:
500 gr tavuk göğsü
4 çay bardağı pirinç
1 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı mısır özü
Karabiber
Tuz
2 adet kemer patlıcan
3 adet orta boy patates
Servis için salatalık, turp
Ayran
Yanına ben güzel birde sulu yemek ile akşam menüsü hazır oldu bakalım tarifi denemek isteyenler veya yapacaklar beğenecek mi?

Tavuklu Maklube Hazırlanışı - Yapılışı:
Maklube için ön hazırlık şart diyelim.
Tavuk etlerini kuş başı deyimiyle doğrayalım.
Patlıcanları ve patatesi soyup yıkayıp küp küp doğrayalım ve patlıcanları tuzlu suda bekletip acısını çekmesi için süzgece alalım .
Pirinçleri yıkayıp tuzlu suya bırakalım.
Hadi bakalım maklubeyi pişirmeye.
Patates ve patlıcanı kızartmakla başlayalım işe kızarttığımız patlıcanlar ve patatesin fazla yağının süzülmesi için süzgece alılım.

Tavuk etlerini çak az su ile pişirelim pişen tavukların üzerine 1 yemek kaşığı sıvı yağla soteleyilim tavuk eti kolay piştiği için pişmeye yakın zamanda altını iyice kısarak pişirmeye devam edelim.
Ayrı bir tencerede tereyağı ile pirinçleri kavuralım pirinçlerin iyice kavrulması gerekiyor yoksa tane tane olmadığı gibi yapışacaktır.

Yaptığımız tencere boyutunun fazla yayvan olaması yemeğin sunumumu daha şık ve tarifi olması gerektiği gibi sunmamız için önemli tencerenin küçük olması ve teflon olması önemli.
Pişen tavuk etlerinini her tarafa eşit olacak şekilde yerleştirelim ( bu arada tencereyi tezgaha alalım altını veya altını kapatalım) üzerine kızarttığımız patates ve patlıcanı ilave edilim ve yerleştirelim bastırmayı unutmayalım.

Üzerine kavrulmuş pirinçleri ilave edilim ve pirinci tüm boşluklara yerleştirelim.
Üzerine sıcak olan pirinçle aynı ölçüde olan 7 çay bardağı su ilave edelim ama suyu pirinçlerin üzerine birden dökmeden yavaş yavaş ilave edelim ki pirinçler havalnamsın birden bire ve patatesler yüzeye hemen çıkar tuzunu ve karabiber ilave edelim karıştırmadan pişme esnasında tuzu zaten eriyip pilavın her yerine ulaşacaktır.

Kısık ateşte pirinçler suyunu çekene kadar pişirelim pilavın üzerine havlu kağıt sererek demlendirelim.

15 dakika demlenen pilavı ben direk servis tabağına aldım ama farklı sunumlarda tercih edebilirsiniz.
İlk denemeler bekli pilavı bu şekilde çeviremem korkusu olmasın teflon veya seramik tencerede böyle bi sorun olmuyor yakmazsanız tabiJ

Afiyet olsun.

Yorumlar

Popüler Yayınlar