Aşure Tarifi-Aşure Gününe Özel Tarif
Aşure Tarifi:Aşure Gününe Özel Tarif
Aşure için alışveriş ve sonrası hazır yarına ve daha sonraki
günlerde yapmak isteyenlere harika tadı ve lezzeti ve görüntüsü ile herkesin
ağzını sulandırır aslında. Bazen istediğim sonucu alamadığım oluyor
lezzetlerde ve görüntü olarak benimde aşure bugün öyle oldu sanki tarçın ve
ceviz her zaman üstüne koyardım bugün ise içine atınca kararmasına neden oldu
ama tadından bir şey kaybetmedi diyebilirim. Akşamdan ıslamıştım ana
malzemelerini yapmak isteyenlere en doğru şekilde her zamanki gibi yaptığım paylaşıyorum
tarifi yapanlardan da tarif bekliyoruz. Tarifi yapmak aslandı hiç zor değil
yapmak isteyenlere bir önerim olsun ilk denediğimde başında beklemiştim
etrafımdaki herkes çok iyi biliyordu çünkü yapmayı ama siz emeğinizi ve el
lezzetinize güvenin gerisi kolay.
Malzemeleriniz evde azsa onlarla da yapabilirsiniz olmazsa olmazları oldu mu gerisi o kadarda önemli değil aslında en az yedi çeşit olsun yeter meyveli olanıda en kısa sürede yayınlayacağım.
Aşure İçin Gerekli Malzemeler:
1 su bardağı aşurelik bulgur
1 su bardağı fasulye
1 su bardağı nohut
Bu malzemeleri akşamdan ıslattım 2 saat sonra sularını
değiştirdim ve sabaha kadar çok güzel bir şekilde açılmışlardı.
Ölçülü olarak yapmadım göz ayarı kullandım ama su bardağına
dolmasına yakındı malzemeler.
Kaysı
Kuru üzüm
Dövülmüş ceviz
Tek kabuk tarçın
1 çorba kaşığı susam
3 su bardağı şeker
2 yemek kaşığı pirinç
1 su bardağı süt
2 litre kaynar su
Üzeri için toz tarçın nar-fındık kuş üzümü vs

Aşure Hazırlanışı:
1-Aşure buğdayı, fasulyeyi, nohutu ayrı ayrı düdüklüde
kaynamaya başladıktan sonra 25 dakika pişirdim benim düdüklüm eski model
olduğundan yeterli oldu sizin düdüklünüzün pişirme süresi ile siz kendiniz
tahmini olarak pişirebilirsiniz.
2-Hepsinin kaynamaya başlayınca köpük olacaktır ben düdüklünün
ağzını kapatmadım kaynayınca fasulye ve nohutun ve buğdayın o köpüğünü aldım ve
sonra kapattım düdüklünün ağzını sizde
deneyin nohutunuz fasulyenizin daha lezzetli olduğunu göreceksiniz.
3-Şimdi sıra geldi aşure yapacağımız tencereye sırası ile
malzemeleri koymaya, aşurelik haşlanmış olan buğdayı ilave edelim, üzerine 2
litre suyu boşaltalım ve kaynayınca 5 dakika sonra nohutu, ardından fasulyeyi,
yıkanmış pirinci ilave edelim.Bunlar bu şekilde 10 dakika pişirelim özleşmeye
başlayacaklardır.
4-Onlar pişe dursun kuru üzümü sıcak su ile yıkayalım, kayısıyı
sıcak sudan geçirdikten sonra küçük parçalar halinde doğrayalım. Cevizin yerine
fındık bademde tercih edebilirsiniz biraz iri olsun yerken daha fazla lezzet
verecektir.
5-Kaynayan aşurenin içine kaysı, üzüm, dövülmüş ceviz, susam,
tek tarçın ilave edelim ve karıştıralım ben tekrardan su ilave etmedim 2 litre
yeterli oldu ama kıvamını yoğun seviyorum siz daha akıcı olsun isterseniz 2-3
su bardağı daha ekleyebilirsiniz.
6-Tarçına dakika tutun 3-5 dakika yeterli oluyor hemen
çıkardım.
10 dakika daha özleşmesi kaysının üzümün ve cevizin pişmesi
için orta hararetli ocakta pişirdim.
7-En son şekeri ilave edelim ve 5 dakika daha kaynatalım
şekeri atar atmaz aşureniz tam anlam ile kaynayacaktır çünkü artık ben oldum
ikram yapmak için kaselere böl der gibi olacaktır.
8-Nar taneledim tabi ki geleneksel lezzetlerde olmazsa olmazı
toz tarçın ile servise hazır.
12-15 kişilik çıkıyor ben saymadım kaç kase servis
yaptığımı.
Yarın yani 23 Ekim Cuma aşure günü her kesin evine bolluk ve bereket getirmesi duası ile sofranızdan her zaman sevdikleriniz eksik olmasın.
Yorumlar
Yorum Gönder