Kıymalı Çiğ Börek Tarifi
Kıymalı Çiğ Börek Tarifi:
Geleneksel bir tarifim var bugün kırım Türklerine ait olan
börek yapmaktan ve yemekten vazgeçmeyenler için. Çocuklarınız varsa ve sizden
sürekli olarak hamur işi istiyorlarsa ve sizde benim gibi aynı börekleri
yapmaktan hoşlanmıyorsanız zamanla her şeyi öğreniyorsunuz yapmadığınız tarif
kalmıyor yani. Ülkemin her yöresindeki börek tariflerini ezberlemeye bile
başladım diyebilirim su böreğini duysam yabancıydım önceleri sonrasında öğrendim,
açma yapamıyordum öğrendim, tavada börek öğrendim daha neler öğrenmedim ki
bugünde severek yaptığım kıymalı çiğ börek ile kahvaltıya başladık. Kıymalı çiğ
börek yapmak kadar kolay bir börek yoktur malzemesini pişirmediğiniz için kısa
sürede servis yapabiliyorsunuz. Patatesli, ıspanaklı olarak tüketilen değişik
tarifleri de var ama kıymalı olanı elimin altında malzemeler varken hazırladım
kış mevsiminde ıspanaklı olanı daha çok tercih ediyorum yani mevsiminde işte
kıymalı çiğ börek.
Kıymalı Çiğ Börek İçin Malzemeler:
Hamuru için:
3 su bardağı un
2 tatlı kaşığı sirke
Tuz
Maya
Ilık su
İç harcı için
1 kase yağsız kıyma
1 adet orta boy soğan
1 tutam maydanoz
1 çay kaşığı pulbiber
1 çimdik karabiber
Tuz
1 su bardağı su
Kızartmak İçin: sıvıyağ


Kıymalı Çiğ Börek Hazırlanışı:
Hamurun su hariç tüm malzemelerini bir kaba alın ve azar,
azar su dökerek hamuru yoğurun üstünü kapatın.
40: dakika mayalanmaya bırakalım.
İç harcı için:
Soğanı ince olarak doğrayalım, maydanozu kıyalım, kıymayı
çukur kaseye alalım üzerine doğradığımız malzemeleri ekleyelim.
Tuz, pulbiber, su, tuz ve bir çimdik karabiber ekleyip iyice
karıştıralım iç harcımız hazır.
Mayalınmış hamurlardan bezeler yapalım cevizden az büyük
olsun.
Açalım ve iç harçtan yarısına ilave edelim diğer yarısını
üstüne kapatalım kenar kısmını çay tabağı veya hamur keseceği ile keselim.
Kızgın yağda arkalı önlü kızartalım. Kızaran çiğ börekleri
önce havlu peçetenin üstüne sonrasında servis tabağına alalım.
Not: Ben kızartırken yağ sıçradı ve küçükte olsa elim
kabardı kızartma işleminde dikkatli olarak koyalım börekleri olası kazalara
maruz kalmamak.
Yorumlar
Yorum Gönder