Domatesli Reyhanlı Sıkmak Tarifi - Yaz İçin Yöresel Bir Bulgur Yemeği
Domatesli Reyhanlı Sıkmak Tarifi - Yaz İçin Yöresel Bir Bulgur Yemeği:
Eskiye özlem diye bir şey var ya işte o anlardan birisi eski lezzetler en özel kişileri hatırlatır ya bazen burnunuzda tüter burnunuzun direği sızlar aniden bizim içinde öyle güzel hatırlama oldu bu yemek aslında bize çocukluğumuzdan kalma günlerin anısını paylaştığımız bir ikramdı. Ben hatırlamıyorum ama ablam her zaman der bu tarifi ninem
çok yapar ve çok da severmiş bizde aile buluşmasında aklımıza gelen özlenen
bir lezzet olarak yaptık hmmm dedirtti bize çok ama çok lezzetliydi..
tamamen organik bir lezzet arıyorsanız katıksız olduğu gibi tarifi yaptık sizinle de paylaşıyorum. Yaz aylarında domates ve reyhan hemen hemen her evin
balkonunda kokusu gelir Hatay’da sizin yoksa komşusunuz vardır reyhan hem
yemeklerde hem de yaz aylarında kokusu dolayısıyla tercih edilen sevilen bir
çiçektir.
Rehan şerbeti için şu anda yeteri kadar reyhanım yoktur ama reyhanlı
bol domatesli bir sıkmak için var.
Hatay yöresine
ait domatesli reyhanlı sıkmak farklı alternatif tarifleri var ama bu onlardan biraz farklı. Bir çok yöreye göre kültür farklılıklarımız var ama
söz konusu Hatay ise acı biber salçası ve baharatsız yemek tüketmeniz neredeyse
hiç yok denecek kadar azdır.
Taze reyhan ve bol domatesle yoğrulan sıkmak elinizin lezzeti değmeden yoğrulması gereken bir lezzet kısırın akrabası olsa gerek.
Domatesli reyhanlı sıkmak için gerekli malzemeler:
5 çay bardağı köftelik ince bulgur
4 adet domates
2 adet taze biber
1 adet orta boy soğan
1 tutam reyhan
1 yemek kaşığı biber salçası
1 çorba kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı tepeleme kimyon
Çok az tuz
Sosu için:
3 adet orta boy soğan
4 adet domates
2 yemek kaşığı zeytinyağı
Tuz
Servis için:
Zeytinyağı
Domatesli reyhanlı sıkmak hazırlanışı:
Köftelik bulgurun üzerine hiç su eklemeden kabukları
soyulmuş domatesi, doğranmış biberi, doğranmış soğanı, biber salçasını, domates
salçasını, kimyonu, tuzu ilave edin ve güzelce hiç su vurmadan iyice yoğrulur
bulgur kıtır kıtır kalmayacak sebzelerin suyu ile yoğrulur.
İyice kıvam alan sıkmak en son elimizle sıkım yapacağımız
zaman elimizi suya vuralım ve parmaklarımız ve avuç aramızla şeklini verelim.
Servis tabağına dizelim.
Bu yemeği tek kişi ile yapılmadığından bir kişi sıkmağı
ayarlarken diğeri de doğal olarak sosu yapıyor olacaktır. (Dikkat bu yemek tek
yapılıp yenir ama lezzeti olmaz) Soğanı fazla küçük olmayacak şekilde doğrayın
zeytinyağı ile soteledikten sonra üzerine kabukları soyulup doğranmış olan
domatesleri ekleyip suyunu bırakana kadar pişirin.
İkisi orantılı olacak şekilde sofraya aynı anda servis
yapılır. Zeytinyağına batırılarak tüketilen bu lezzet tarifi anneanne tarifi
sizde beğenirsiniz umarım. Afiyet olsun.
Yorumlar
Yorum Gönder