Bulgur Nasıl Kaynatılır? Kışa Hazırlık Devam Ediyor
Bulgur Nasıl Kaynatılır? Kışa Hazırlık Devam Ediyor: Buğday nasıl pilavlık hale getirilir hiç merak ettiniz mi? Biz
köye bulgur kaynatmaya geldik buyurun yemek isteyenler gelsin.
Mevsim yaz buğdaylar hasadı yapıldı sıra geldi kış için
buğdayın birazını un birazını buğday birazını sonraki sene ekmek için ayrılır
sonrasında ise yazdan bulgur kaynatma dönemi başlıyor işte 1 yıllık tüketilecek
ince bulgur ve pilavlık bulgur yapmak için kolları sıvadık bizde.
Köydeyiz bulgur kaynatmak yorucu olması yanında zevklidir de
üzerine şeker cevizi ve şekeri ilave ederek tüketmek süper olur köyde yetişmiş
olanlar iyi bilir bulgur kaynatınca mutlaka ama mutlaka bulgur yemeye gelir
konu komşu yada istenir ceviz ve üzerine şeker gezdirerek tüketilir oh mis
gibidir.
Bulgur yapacak olanlar her türlü buğdaydan değil bulgur
olmak için uygun olan esmer alibayır buğdaydan daha çok yaparlar birkaç buğday
türü daha var ama yaygın olarak bizim memlekette bu cinsten yapılıyor.
Bulguru kendisi yapmak isteyen bir çok memleketli mevsimi
gelince köyüne gider ve kışlık tüketeceği miktarda hazırlar elimden geldiğince
bende bu mevsimde yapılan bulgur kaynatma kışlık bulgur yapmayı elimden
geldiğince anlatayım istedim.
kışlık bulgur kaynatılışı:
kışlık bulgur kaynatılışı:
50 kilo bulgur
Yeteri kadar su
Derin bir kazan
Kurutmak için çuval
sergi
Bulguru pişirecekler güneşin ilk ışıkları ile erkenden ocak
başına koşarlar yıkanan buğday büyük kazanlara konur üzerine su ilave edilir ve
altı hızlı bir şekilde yakılır.
Sürekli ocak ile ilgilenmek gerekir biraz zahmetli pişen buğday
suyu süzülmesi için kulaklırara dökülür ve suyu iyice süzüldükten sonra ince bir
şekilde serginin üzerine serilir.
Saat başı karıştırılarak kuruması hızlandırılır yaklaşık
olarak 3 gün içerisinde kuruyor .
Kuruyan buğdayı değirmende tekrar patıza verilir ve
sonrasında tekrar kurutulur.
Kuruyan bulgur taşları seçilir ve istenilen ölçüde iri,
ince ve köftelik ne kadar istiyorsanız
ona göre değirmenci ayarlar ve bir kış yetecek kadar bulgurunuz hazır olur yaz yaz
yapan sanırım sıcağı en verimli şekilde kullanmaktan geçiyor eskiden tüm yılın
yiyeceği neden yazın hazırlanıyormuş daha iyi anlıyorum marketten kilo kilo
alanlarınız vardır kesin ama bu kadar zahmeti fabrikada giriyor ama tonluk
yapar sanırım.
Köy ürünlerinden vazgeçmeyenlere bu güzelliği anlatayım dedim.
Köy ürünlerinden vazgeçmeyenlere bu güzelliği anlatayım dedim.
Yorumlar
Yorum Gönder