Acur (Gıdda) Turşusu Tarifi

Acur (Gıdda) Turşusu Tarifi:
Bahçesi olanlar iyi bilir bazı ürünler daha pazara düşmeden onların elinin altında olur bir çok meyve ve sebze bazen zamanından önce bazen ise zamanından sonra yetişir meyve ve sebzeleri. Turşu mevsimi olmamasına rağmen eylül ayında çıkıyor pazarlarda ama benim güzel annem köyden yetiştirdiği mis gibi gıdaları az olsa turşu yapalım dedik. Bazı yörelerde acur, bazı yörelerde gıdda diye bilinen sebzeden, salata cacık, turşu yapılır en çok ama dalından kopartıp yemesi kadar lezzetli olamaz hiçbir tarifi. Salamura tarzında hazırladığım turşuyu umarım sizlerde yaparsınız tarif denenmiş ilk defa yapılmadığını da belirteyim tarif den önce.
Acur (Gıdda) Turşusu İçin Gerekli Malzemeler:
Gıdda
4 diş sarımsak
4-6 tane nohut
Taze uçlarından asma yaprağı
1 çay bardağı sirke (sirke ruhu, elma sirkesi, üzüm sirkesi fark etmez)
1 çay bardağı salamuralık tuz
Su
Sıfır paşabehçe kapak (şişeniz eski olmasının önemi yoktur ama sıfır kapak kullanmazsanız hava turşunuz ve tadı olmadığı gibi bozulur da)


Acur (Gıdda) Turşusu Hazırlanışı:

1-Gıddaları, saplarını ayıklayalım yıkayalım, kullanacağınız kavanoza yerleştirelim.

2-1 su bardağı su ile tuzu eritene kadar derin bir ölçü kabında eritin,, üzerine sirkeyi ilave edin ve iyice karıştırın.

3-Eriyen tuz, sirke ve su karışımını kavanoza boşaltın üstüne yeteri kadar su ilave edin.

4-Sarımsakları soyun ve aralıklı olarak yerleştirin, nohutu atın asma yaprakları en üste yerleştirin üzerine 1 tatlı kaşığı salamuralık tuz ekeleyin.

5-Sıfır kapağı şişenin kenarlarını ve iç kısmını peçete veya havlu ile kuruladıktan sonra sıkıca kapatın.


6-15-20 gün arası turşu yemeye hazır olunca birlikte açarız tarifi tatmak içinde turşudan anlayan birisi lazım sanırım.

Ağzını açmadığınız sürece kış mevsiminde tüketmek için açabilirsiniz hemen tüketmek isteyenler için 15 gün yeterli olacaktır.

Yorumlar

Popüler Yayınlar