Acur (Gıdda) Turşusu Tarifi
Acur (Gıdda) Turşusu Tarifi:
Bahçesi olanlar iyi bilir bazı ürünler daha pazara düşmeden
onların elinin altında olur bir çok meyve ve sebze bazen zamanından önce bazen
ise zamanından sonra yetişir meyve ve sebzeleri. Turşu mevsimi olmamasına
rağmen eylül ayında çıkıyor pazarlarda ama benim güzel annem köyden
yetiştirdiği mis gibi gıdaları az olsa turşu yapalım dedik. Bazı yörelerde
acur, bazı yörelerde gıdda diye bilinen sebzeden, salata cacık, turşu yapılır
en çok ama dalından kopartıp yemesi kadar lezzetli olamaz hiçbir tarifi.
Salamura tarzında hazırladığım turşuyu umarım sizlerde yaparsınız tarif
denenmiş ilk defa yapılmadığını da belirteyim tarif den önce.
Acur (Gıdda) Turşusu İçin Gerekli Malzemeler:
Gıdda
4 diş sarımsak
4-6 tane nohut
Taze uçlarından asma yaprağı
1 çay bardağı sirke (sirke ruhu, elma sirkesi, üzüm sirkesi
fark etmez)
1 çay bardağı salamuralık tuz
Su
Sıfır paşabehçe kapak (şişeniz eski olmasının önemi yoktur ama sıfır kapak kullanmazsanız hava turşunuz ve tadı olmadığı gibi bozulur da)
Acur (Gıdda) Turşusu Hazırlanışı:
1-Gıddaları, saplarını ayıklayalım yıkayalım, kullanacağınız kavanoza
yerleştirelim.
2-1 su bardağı su ile tuzu eritene kadar derin bir ölçü
kabında eritin,, üzerine sirkeyi ilave edin ve iyice karıştırın.
3-Eriyen tuz, sirke ve su karışımını kavanoza boşaltın üstüne
yeteri kadar su ilave edin.
4-Sarımsakları soyun ve aralıklı olarak yerleştirin, nohutu
atın asma yaprakları en üste yerleştirin üzerine 1 tatlı kaşığı salamuralık tuz
ekeleyin.
5-Sıfır kapağı şişenin kenarlarını ve iç kısmını peçete veya
havlu ile kuruladıktan sonra sıkıca kapatın.
6-15-20 gün arası turşu yemeye hazır olunca birlikte açarız
tarifi tatmak içinde turşudan anlayan birisi lazım sanırım.
Ağzını açmadığınız sürece kış mevsiminde tüketmek için açabilirsiniz hemen tüketmek isteyenler için 15 gün yeterli olacaktır.
Yorumlar
Yorum Gönder