Bulgur Nasıl Kaynatılır? Kışa Hazırlık Devam Ediyor

Bulgur Nasıl Kaynatılır? Kışa Hazırlık Devam Ediyor: Buğday nasıl pilavlık hale getirilir hiç merak ettiniz mi? Biz köye bulgur kaynatmaya geldik buyurun yemek isteyenler gelsin.

Mevsim yaz buğdaylar hasadı yapıldı sıra geldi kış için buğdayın birazını un birazını buğday birazını sonraki sene ekmek için ayrılır sonrasında ise yazdan bulgur kaynatma dönemi başlıyor işte 1 yıllık tüketilecek ince bulgur ve pilavlık bulgur yapmak için kolları sıvadık bizde.

Köydeyiz bulgur kaynatmak yorucu olması yanında zevklidir de üzerine şeker cevizi ve şekeri ilave ederek tüketmek süper olur köyde yetişmiş olanlar iyi bilir bulgur kaynatınca mutlaka ama mutlaka bulgur yemeye gelir konu komşu yada istenir ceviz ve üzerine şeker gezdirerek tüketilir oh mis gibidir.
Bulgur yapacak olanlar her türlü buğdaydan değil bulgur olmak için uygun olan esmer alibayır buğdaydan daha çok yaparlar birkaç buğday türü daha var ama yaygın olarak bizim memlekette bu cinsten yapılıyor.
Bulguru kendisi yapmak isteyen bir çok memleketli mevsimi gelince köyüne gider ve kışlık tüketeceği miktarda hazırlar elimden geldiğince bende bu mevsimde yapılan bulgur kaynatma kışlık bulgur yapmayı elimden geldiğince anlatayım istedim.

kışlık bulgur kaynatılışı:
50 kilo bulgur
Yeteri kadar su
Derin bir kazan
Kurutmak için çuval  sergi

Bulguru pişirecekler güneşin ilk ışıkları ile erkenden ocak başına koşarlar yıkanan buğday büyük kazanlara konur üzerine su ilave edilir ve altı hızlı bir şekilde yakılır.

Sürekli ocak ile ilgilenmek gerekir biraz zahmetli pişen buğday suyu süzülmesi için kulaklırara dökülür ve suyu iyice süzüldükten sonra ince bir şekilde serginin üzerine serilir.

Saat başı karıştırılarak kuruması hızlandırılır yaklaşık olarak 3 gün içerisinde kuruyor .

Kuruyan buğdayı değirmende tekrar patıza verilir ve sonrasında tekrar kurutulur.

Kuruyan bulgur taşları seçilir ve istenilen ölçüde iri, ince  ve köftelik ne kadar istiyorsanız ona göre değirmenci ayarlar ve bir kış yetecek kadar bulgurunuz hazır olur yaz yaz yapan sanırım sıcağı en verimli şekilde kullanmaktan geçiyor eskiden tüm yılın yiyeceği neden yazın hazırlanıyormuş daha iyi anlıyorum marketten kilo kilo alanlarınız vardır kesin ama bu kadar zahmeti fabrikada giriyor ama tonluk yapar sanırım.

 Köy ürünlerinden vazgeçmeyenlere bu güzelliği anlatayım dedim.

Yorumlar

Popüler Yayınlar