2016 12 Haziran Pazar Ramazan Menüsü – 7. Gün Ramazan Menüsü

2016 12 Haziran Pazar Ramazan Menüsü – 7. Gün Ramazan Menüsü:

Günlerden Pazar ve ramazanı şerifin 7. Güne geldik bile ramazan şerifin ilk günlerini yaşadığımız şu günlerde bugün bir çok evde misafir kabulü olacak. Hafta sonunu fırsat bilerek kimileri uzak olan aileleri ile buluşurken kimisi ise kendi ailesi ise zaman geçirmesi için güzel bir gün.

Dün ve bugün açık lise ve açık öğretim sınavları ile bir çok kişi sınavda  mesaide onlara da kolaylıklar ve sınavda tüm engellere rağmen eğitime devam eden açık lise ve açık ortaöğretim sınava girecek olan öğrencilere başarılar.

Ramazan ayı eğitimin on iki haftasına denk geldi sanırım gelecek yıl ularla bayram tatili karışabilir gibi geliyor bana.

Ramazan sevincimiz tüm samimiyeti ile devam ederken sıra geldi kendinize ve gelecek olan misafirleriniz için en büyük soru ne yemek yapsam.

Komşularla sohbet ederken yemek yapmaktan çok yemeğin adını koymaktan zorladığımızın farkına vardık. Evde bir çok sebze ve kuru bakliyat olmasına rağmen kurduğumuz cümle bugün ne pişirsek oldu.

Her güne bir misafir her güne bir menü ile ramazan sevincimiz devam ediyor buyurun ramazan iftar menüsüne.

7. Gün Ramazan Menüsü:
Domates çorbası
Şehriyeli pirinç pilavı
Beyti sarma kebap
Salata
Ayran

Domates çorbası ile başlayalım hemen tam mevsimi olan bir çorba bol bol domates olduğu bu günlerde ramazan sofrasında ilk tarifimiz oluyor.

Domates çorbası için gerekli malzemeler:
3 adet orta boy domates
1 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı dolusu un
1 çorba kaşığı domates salçası
Tuz
5 su bardağı su
Üzeri için kaşar rendesi:

Dometesleri yıkayıp kabuklarını soyalım robottan geçirelim püre halinde.

Tereyağını tencere alıp eritelim üzerine unu ilave edelim unun kokusu çıkana kadar kavuralım.

Kavrulan unun üzerine domates salçasını alalım ve karıştıralım hemen bekletmeden domates püresini ilave edelim domatesle birlikte kaynamaya başlayana kadar yine karıştırarak domateslerle unu pişirelim.

Kaynamaya başlayan domates üzerine soğuk suyu unu topaklamadan yavaş olarak boşaltırken hızlıca karıştırarak ilave edelim.

Kaynayana kadar karıştıralım kaynamaya başladıktan sonra 5-8 dakika arası kaynatalım ve servise hazır.

Kaselere böldükten sonra üzerine kaşar ve nane, ve reyhan yaprakları ile servis edebilirsiniz.

7. gün ramazan menüsüne devam pilav her menünün olmazsa olmazı o zaman hemen sade bir şehriyeli pilav yapalım menümüz için gerikli ikinci tarifimiz.

Tel şehriyeli pirinç pilavı tarifi:
1 yemek kaşığı dolusu tel şehriye
1,5 su bardağı pirinç ( ramazanda çok yenilmediği için pilavı az yapıyorum aile sayısına göre azalta bilir çoğaltabilirsiniz)
1 yemek kaşığı tereyağı
Tuz
Tavuk bulyon
3 su bardağı sıcak su

Tereyağını tencereye bırakalım eriyince şehriyeler kızarana kadar kavuralım.

Önceden ıslatıp yıkadığımız pirinci ilave edelim ve üzerine ölçülü sıcak suda çözdürdüğümüz tavuk bulyonlu suyu ilave edelim tuz ilave ettikten sonra kısık ateşte demlene demlene pişirelim.

7. gün ramazan menüsü devam et yapmak isteyenlere güzel bir tercih ramazan aylarında yemek seçimleri biraz daha hassas oluyor mideyi yormamak ve sağlıklı beslenme için bu önemli.
Ramazan menüsünde ana yemek olarak beyti sarma tarifi ile devam.

Beyti sarma yapmak oldukça kolay ama lezzetli yöresel lezzetlerimizden olan bir tariftir.

Beyti sarma için 4 kişilik malzeme listesine geçelim hemen.
600 gr dana veya kuzu kıyma
1 yumurta
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı pul biber
1 çay bardağı galeta unu ( olmasa çok az kuru ekmek içi robottan geçirebilirsiniz)
Bir kaç dal ince kıyılmış maydanoz
2 adet yufka
Tuz veya tuz ot
 Sos için :
1 yemek kaşığı domates salçası
2 yemek kaşığı sıvıyağ
Yarım çay bardağı su

Beyti Sarma Kebap Hazırlanışı:

Beytinin köftelik tüm malzemelerini derin bir kapta iyice yoğurun yoğrulması güzel olursa lezzeti de güzel olur köftelerde ana kural iyi yoğurması oluyor zaten.

Yoğrulan köfteleri ister elinizle köfteler yapın ister çöp şişlere dizerek yağlı kağıt serilmiş fırın kabına dizelim.

Fırın çıkan beyti kebaplarımız hazır sıra geldi beytinin asıl işlemine sarmaya.
Hazır yufkaları erittiğimiz tereyağı ile buluşturalım fırça yardımı ile tereyağını her yerine sürelim.
Üzerine beyti kebapları sıralı bir şekilde dizelim ve saralım sardıktan sonra iki parmak enliğinde keselim ve tekrar fırına.

10 dakika daha 175% pişirelim ve fırını kapattıktan sonra servis yapacağınız zamana kadar kalabilir ben bıraktım son on dakikaya girdikten sonra hemen sosu iki Dakka yapıp servise sundum.
Sos tarifi için sıvıyağı sos tavasına alın ısınınca üzerine salçayı ilave edin ve soteleyin üzerine suyu ekleyin ve salçayı iyice inceltin her domates saçlısı farklılık gösterir koyu olduysa su ilave edebilirsiniz.

Sos hazır olduktan sonra servis yapacağınız tabağa ortasına pilav veya yoğurt ilave edin ben pilav tercih ettim kenarlarına beyti sarmaları dizelim üzerine sosu gezdirelim ve kenarlarına dometes ve biber ve üzerine ince kıyılmış maydanoz gezdirdikten sonra servise hazır .Hayırlı iftarlar:

Bu akşam tatlı yerine daha hafif bir meyve tabağı tercih edebilirsiniz. Tatlı yapmadım ama blogumdan tatlı tariflerine göz atabilirsiniz.

Yorumlar

Popüler Yayınlar