Maklube Tarifi - Tavuklu Maklube Nasıl Yapılır?
Maklube Tarifi - Tavuklu Maklube Nasıl Yapılır?
Günlerden maklube günü Hatay denilince akla gelen sayılı
yemekler arısında olan maklube gerçekten özel bir lezzet sunumu ile gerçek bir
lezzet diyebilirim.
Kolay yemek arayışımız her zaman vardır nedeni ise zahmeti
az ama lezzeti kolay olsun zamanı olmayan kısa sürede yemek hazırlamak
isteğinden doğuyor eee hali ile mutfağa az giren kızlarımız ve okul hayatı ile
mutfakta geç tanışanlar malum.
Kolay olsun ama lezzetlide olsun bunu bir çok yemek
aşamasında tartıştığımız konudur içli köftenin veya mantının zahmeti çoktur ama
lezzetine kimse hayır diyemez mesela kolay pratik zahmeti az olan maklube için
bunu söyleyemem lezetli kolay ve hayır diyemeyeceğiniz bir lezzet.
Maklube kırmızı et veya tavuk eti ile yapabilirsiniz tercih
sizin yaz aylarında sık sık yapılacak bir yemek diyebiliriz yaz aylarında
yanında süzme yoğurt, ayran, şalgam tercihi ile sunum yapacağınız maklube tarifini
yanında çoban salatasını unutmayın.
Maklube tarifi kırmızı et ile ayrı bir lezzet kazanıyor ama
tavuk eti sevenler içinde tarifin hakkını vereyim öylede lezzetli oluyor.
Maklube yapacaklar pirinçi baldo kullanın osmancık pirinç
daha küçük ve lezzetsiz gelebilir bu tarifte.
Maklubeyi bulğurluda yapabilirsiniz ekstra lezzetli
olacaktır bulguru iri daneli olan bulgurdan yaparsanız pilavın ve tavuk etine
ve içindeki sebzelerle çok yakışacaktır.
Maklube yapmanın damak tadınıza ve evdeki malzemeleri
ekleyip veya çıkarabilirsiniz evdeki malzemeler her zaman önceliğimiz oluyor
tarifi bir bir uygulamak lezzetin tam kıvamında olmasını sağlar ama elinizin
altındaki o anda olan malzemelerle de yapılabilir.
Maklube içine bezelye, patates, soğan, patlıcan olmazsa
olmazıdır ama ben bugünkü tarifi soğan ve havuç ve bezelye tercih etmedim
elimin altında var ama her zaman tercih etmiyorum.
Anlayacağınız her evin kendi kokusunda kendi mutfağına göre
maklubede değişmiş zamanla J
Maklube akşam
yemekleri için oldukça ideal bir tarif tek yemek ve salata yoğurç ile doyurucu
ve lezzetlyi bir tarif hemen tarife geçeyim.
Tavuklu Maklube İçin Gerekli Malzemeler:
500 gr tavuk göğsü
4 çay bardağı pirinç
1 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı mısır özü
Karabiber
Tuz
2 adet kemer patlıcan
3 adet orta boy patates
Servis için salatalık, turp
Ayran
Yanına ben güzel birde sulu yemek ile akşam menüsü hazır
oldu bakalım tarifi denemek isteyenler veya yapacaklar beğenecek mi?
Tavuklu Maklube Hazırlanışı - Yapılışı:
Maklube için ön hazırlık şart diyelim.
Tavuk etlerini kuş başı deyimiyle doğrayalım.
Patlıcanları ve patatesi soyup yıkayıp küp küp doğrayalım ve
patlıcanları tuzlu suda bekletip acısını çekmesi için süzgece alalım .
Pirinçleri yıkayıp tuzlu suya bırakalım.
Hadi bakalım maklubeyi pişirmeye.
Patates ve patlıcanı kızartmakla başlayalım işe
kızarttığımız patlıcanlar ve patatesin fazla yağının süzülmesi için süzgece
alılım.
Tavuk etlerini çak az su ile pişirelim pişen tavukların
üzerine 1 yemek kaşığı sıvı yağla soteleyilim tavuk eti kolay piştiği için
pişmeye yakın zamanda altını iyice kısarak pişirmeye devam edelim.
Ayrı bir tencerede tereyağı ile pirinçleri kavuralım
pirinçlerin iyice kavrulması gerekiyor yoksa tane tane olmadığı gibi
yapışacaktır.
Yaptığımız tencere boyutunun fazla yayvan olaması yemeğin
sunumumu daha şık ve tarifi olması gerektiği gibi sunmamız için önemli
tencerenin küçük olması ve teflon olması önemli.
Pişen tavuk etlerinini her tarafa eşit olacak şekilde
yerleştirelim ( bu arada tencereyi tezgaha alalım altını veya altını kapatalım)
üzerine kızarttığımız patates ve patlıcanı ilave edilim ve yerleştirelim
bastırmayı unutmayalım.
Üzerine kavrulmuş pirinçleri ilave edilim ve pirinci tüm
boşluklara yerleştirelim.
Üzerine sıcak olan pirinçle aynı ölçüde olan 7 çay bardağı
su ilave edelim ama suyu pirinçlerin üzerine birden dökmeden yavaş yavaş ilave
edelim ki pirinçler havalnamsın birden bire ve patatesler yüzeye hemen çıkar tuzunu ve karabiber ilave edelim karıştırmadan pişme esnasında tuzu zaten eriyip pilavın her yerine ulaşacaktır.
Kısık ateşte pirinçler suyunu çekene kadar pişirelim pilavın
üzerine havlu kağıt sererek demlendirelim.
15 dakika demlenen pilavı ben direk servis tabağına aldım
ama farklı sunumlarda tercih edebilirsiniz.
İlk denemeler bekli pilavı bu şekilde çeviremem korkusu
olmasın teflon veya seramik tencerede böyle bi sorun olmuyor yakmazsanız tabiJ
Afiyet olsun.
Yorumlar
Yorum Gönder