6 Mayıs 2016 Cuma

Hatay Usulü Soğanlı Tavuk Doldurması Tarifi - Hatay Usulü Soğanlı Tavuk Doldurması Nasıl Yapılır?

Hatay Usulü Soğanlı Tavuk Doldurması Tarifi - Hatay Usulü Soğanlı Tavuk Doldurması Nasıl Yapılır?

Hatay usulü yemekleri sıralamak uzun sürer daha yapmadığım o kadar çok lezzet var ki sayısını ben bile bilmiyorum. Hataya özgü yemeklerin arasında sık sık yapılan tavuklu pilav denilince ilk akla gelenlerden birisi olan soğan doldurmalı tavuklu pilav yapalım dedik tarifi olabildiğince anlatacağım ama zorluğu yok ama bu lezzetine de diyecek yok hani salça ve baharatlarla buluşan tavuk etinin kazandığı lezzet ile pilavınızı ve sofralarınıza koymadan parmaklanacak J

Akşam ve kalabalık sofraların vazgeçilmez yemeğidir tavuklu pilav bir çok farklı pişirme tarzı olan tavuklu pilavı pratik ve en lezzetli hali ile hazırlamak isterseniz işte size güzel ve pratik hazırlama ve enfes lezzeti ile harika bir tavuklu bol soğan soslu bir pilav.

Hatay gastronomi şehri seçilmesinin ardından bunu nasıl sağladığını anlamak zorda değil her ilçesinde, mahallesinde, köyünde bile farklı lezzetler ve farklı pişirme yöntemi var.
Kırıkhan ilçesi de bunlardan birisi Kırıkhan yemekleri arasında olan tavuk doldurma farklı yapılmış tarifi ile sizde tavuğunuzu daha lezzetli bir pilav ortaya çıkarabilirsiniz.

Bol soğan ve salça ve baharatlar ile lezzet kazanan soğan hem tavuğun sası kokusunu alırken suyuna ve tavuğa ayrı lezzet katıyor genelde bulgur ile tercih edilen tavuklu pilav Hatay’ın Kırıkhan ilçesinde ve çevre köylerinde bazen içine doldururak bazende daha pratik olsan diye poşet içine koyarak yapılıyor.
Hatay usulü tavuk doldurmasında dilerseniz nohut ilave edebilirsiniz biz tercih etmesekte nohutta ayrı bir tat katıyor aslında.

Hatay tavuk yemekleri arasında ün yapmış olan tavuk doldurmasını bir defa yapan yine yapmayı isteyeceği bir lezzettir kısacası.

Hatay usulü soğanlı tavuk doldurması yapacaklara hemen önerilerimizi de yapalım.
Soğanı kırmızı soğan tercih edin, beyaz soğan pek lezzetli olmuyor.

Pişirmeden önce tavuk buzluktaysa mutlaka ama mutlaka akşamdan alt tarafa çıkarın.

Tavuk yerli yani köy tavuğu ise daha uzun sürede pişeceği için yemek saatinizden önce pişme süresini iyi ayarlayın.

Tavuk pişip dinlenirse daha kolay didiklenir ve pilavı daha rahatyaparsanız önceden pişirmenizde fayda var.

Tavuğu düdüklüde pişirin ve üzerine sıcak su eklemeyin oda sıcaklığındaki suyla pişirmeye özen gösterin belki pişmesi biraz uzun alabilir ama daha lezzetli olduğunu göreceksiniz.

Hatay Usulü Tavuk Doldurması İçin Gerekli Malzemeler:
1 adet ailenizin kalabalığına göre büyük veya orta boy tüm tavuk
4-5 adet büyük boy soğan
1 yemek kaşığı biber salçası
1 çay kaşığı karabiber
Tuz
Su
Pilavı için:
4 su bardağı bulgur
2 yemek kaşığı sıvıyağ
2 yemek kaşığı arpa şehriye
Tuz

Hatay Usulü Tavuk Doldurması Hazırlanışı:

Tavuğu iyice yıkayalım ve düdüklü tencereye yerleştirelim.

Soğanları ne ince nede kalın olarak doğrayalım karıştırma kabına alalım üzerine karabiber, biber salçası ve tuz ilave ederek elimizle iyice yoğuralım ve buzdolabı poşetine dolduralım ve ağzını iyice kapatalım.

Tavuğun yan tarafına yerleştirelim.

Üzerine tuz ve su ilave edelim ve düdüklüyü orta ateşte ocağa alalım düdüklü kaynayınca kilipsini kapatalım.

35-40 dakika arasında pişen tavuk düdüklünün havasının aldıktan sonra ayrı olarak çıkartalım.
Pilavı pirinç tercih ederekte yapabilirsiniz.

Tencereye şehriye ve sıvıyağını boşaltalım ve pembeleşen şehriyenin üzerine bulguru ilave edelim bur kaç dakika kavuralım ve üzerine bulguru ölçtüğünüz bardakla tavuk suyundan 8 bardak su ilave edelim.

Tuz ayarına damak tadınıza göre ayarlayın ve pilav kısık ateşte pişirelim.

Pilav pişmeye bıraktığımız vakit yapacağımız iş ise tavuğu didiklemek tabi ki.

Tavuğu ne iri ne de küçük olacak şekilde didikleyin ve kapalı bir servis tabağına alın soğanları da ayrı bir tabağa boşaltın.


Pişen pilav, didiklenmiş tavuk ve soğan üçlüsü ile servise hazır afiyet olsun yanına salata cacık ooooh miss.

0 yorum:

Yorum Gönder