Evde Yoğurt Nasıl Mayalanır? Yoğurt Mayalamanın Püf Noktaları Neler?
Evde Yoğurt Nasıl Mayalanır? Yoğurt Mayalamanın Püf Noktaları Neler?
Yoğurt mayalamak zor iş değildir ama tutması için püf
noktalarını iyi bilmek gerekiyor hamur mayalamada ve yoğurt mayalamayı
geleneksel olarak bilmek ve uygulamaya zamanı olanlar evde yapmayı veya köyde
akrabaları olanlar (şanlı kişilerden onlar) her
zaman sütü kendisi mayalar hatta yeni moda olan organik tarımdan sonra
organik yumurta ve süt ürünleri de eklendi b beni çok mutlu eden gelişmelerden
merdiven altı hazırlanan yoğurtlar süt ürünlerinden hazırlanmış gıdalar
soframızda çünkü.
Yoğurt mayalamak zorluğu var mı? Kesinlikle yok evliliğinde
yeni yeni mutfağa giren ve evde her şeyini kendisi hazırlamak isteyenlerin öğrenmiş
gerekenlerden bir tanesi de yoğurt yapmaktır.
Ev yoğurdu yapmanın en güzel yanı doğal olduğu için uzun
süre kimyasal kalıntıları içinde barındıran kıvamı oldukça koyu ve ağzınızda
pütür pütür olan içinde unsu unsu kokan bir kokusu olmasıdır.
Hazır kutularda satılan yoğurtlardan ayranı bile tadı
olmuyor kendiniz evde hazırladığınız yoğurttan yaptığınız ayranlarla bunu teste
edebilirsiniz ve aradaki farkı görebilirsiniz.
Evde nasıl yoğurt mayalanır sorusuna geçelim sütünüz
kalitesine göre yaptığınız yoğurttun da lezzeti değişecektir.
İnek cinsine göre veya koyun sütünün ne kadar doğal
beslendiği alakalıdır sütün kalitesi de.
Sütünüzün doğal ve katkısız olduğunu sorun eğer sütü satın
alıyorsanız size satan kişiye içine karbonat olup olmadığını sorun.
Süt satıcıları içine karbonat koyarlar sütün kesilmesini
engellemek için ama bu sütü farkında olmadan çocuklarımıza da içiririz ben bu
konuda çok titiz davranırım en doğal sütü alma
yolunda iyi bir araştırma yaparım sütü birinci elden alırım imkanlar dahilinde en iyisi
ve en doğalını araştırmadan sütü satın almayın.
Yoğurt nasıl mayalanmalı evet konumuz sütün mayalanması ama
sütün pişirme aşamasında dikkat etmeniz gerekenleri biliyor musunuz?
Sütü içinde bir çelik kaşık varken 5-6 dakika iyice kaynatın
kaynatma esnasında taşma olmaması için başında bekleyin.
İyi kaynamış olan süt arada karıştırarak daha hızlı
soğumasına özen gösterin.
Sütü mayalama aşamasına geleceği zamana kadar üstüne beyaz
ince bir bez veya süzgeç yerleştirin böylelikle içine herhangi bir toz, veya böcek
düşme engellemiş olursunuz ne kadar hijyen olarsa o kadar iyi.
Sütü oda sıcaklığında üstünü aşırı örtmeden mayalayın bu kış
ayı için geçerli. Yaz mevsiminde üstüne kesinlikle bir şey örtmeyin ağzını
kapatmanız yeterli olacaktır.
Ev tipi yoğurtları tuttuktan sonra kesinlikle ilk gün
yoğurtu kullanmayın.
Yoğurt mayalayacağınız yoğurttun ekşi olmamasına dikkat edin
mayalanan yoğurt en az 7 gün ekşimeden tüketmek istiyorsanız bu önemli kullandığınız
yoğurt tatlı olmalı.
Peki sütü mayalayacağınız yoğurt hazır yoğurt olursa olur
mu? Kesinlikle hayır yanıtını vereceğim tecrübeyle sabit diyerek sütünüzü
mayalayacağınız yoğurt el yapımı yoğurt olmalı yoksa yoğurtunuz sünecektir ve
beklediğiniz yoğurt yerine kaşıkta sünen ve tadından bir şey anlamayacağınız bir
tat ortaya çıkacaktır.
Evde Yoğurt Yapmak İçin Gerekli Malzemeler:
3 litre süt
1 çorba kaşığı yoğurt
Evde Yoğurt Hazırlanışı:
Sütü tencereye koyarken kalın bir süzgeçten geçirelim süt
size süzülmüş gelse bile mutlaka süzün bunun için kalın bir beyaz bezden de
faydalanabilirsiniz.
Kaynayan sütü mayalayacağınız kapa alın ve soğuması için
üzerine bir beyaz bez veya sık elekli süzgeç tercih edebilirsiniz.
Serçe parmağınızı yakmayacak hale gelen sütün mayalanma
vakti gelmiştir.
Bir kaseye bir çorba kaşığı yoğurdu koyun ve iyice
karıştırın üzerine bir çay bardağı kadar süt ekleyerek iyice yoğurdu sütle
buluşmasını sağlayın mayalanacak yoğurta buluşturun iyice karıştırın.
Mayalandıktan sonra 5-7 saat gibi bir sürede hiç
kımıldatmadan mayalanacağı bir yere sabit olarak bırakın üzerine ince bir bez
veya sofra ile örtün.
Mayalanan yoğurdu buzdolabına alın ve 1 gün sonra tüketmeye
hazır ne güzel ayran olur bu yoğurtdan çocuklar için olsun sofrada olsun içiniz
rahat ev yapımı yoğurt tüketebilirsiniz.
Yorumlar
Yorum Gönder