Borani Tarifi- Borani Çorbası Nasıl Yapılır?

Borani Tarifi- Borani Çorbası Nasıl Yapılır?
Hatay yemek lezzetleri yine devam yöresel olarak kış kabağından yapılan harika bir çorba tarifi paylaşmak istiyorum sizlerle. Kış mevsimi boyunca sık sık yapılan çorba tarifi zengin malzemesi ve tadı ile tam bir yöresel tat diyebiliriz. Malzemeler hataya özgü lezzetlerle oluşması yazdan hazırlanan malzemelerin bir kısmı ile yapılmasının yanında oldukça lezzetlidir. Bugünkü tarifim Hatay’ın lezzeti borani: Boranı bol tuzluyoğurt ile tat kazanan kabağın ve nohutun et suyu ile ayrı bir lezzet kazandığı yazdan kurutulan biberler ile renk kazanan kurutulmuş nane ilede aroma kazanan enfes bir çorba. Kışın bol bol yapılan çorbaya sizde hazırlamak isterseniz işte tarif.

Küçük yarım kış kabağı( dilim olarak satılıyor pazarda ve manavlarda büyükte olabilir aile sayınıza göre yapabilirsiniz.

Borani İçin Gerekli Malzemeler:
Kilo olarak 750 gr yeterli olacaktır
1 su bardağı nohut
500 gr kemik
1 baş sarımsak
2 adet kuru kırmızı biber
2 çorba kaşığı kuru nana
Yarım su bardağı sıvıyağ
350 gr Tuzluyoğurt
Tuz



Borani Çorbası Nasıl Pişirilir?

Nohutu akşamdan ıslatalım ve iki defa suyunu süzelim. Düdüklü tencereye kemiği, nohutu ilave edelim tuz atıp üstüne çıkacak kadar su ilave edip haşlamaya bırakalım.(40 dakika yeterli oluyor)

Kabakları soyalım ve küçük küpler halinde doğrayalım.( daha büyük doğranıyor aslında ama ben çocuklar dana rahat yiyebilmesi için daha küçük doğramayı tercih ediyorum)

Sarımsakları soyup iri olarak doğrayalım, biberleri olabildiğince ince doğrayalım.

Haşlanmış nohutu bir tabağa alalım kemiğin etini ayıklayalım şimdi çorbanın tüm malzemeleri hazır sıra geldi pişirmeye.

Sıvıyağını ocağa alalım ve ısınınca sarımsakları kokusu çıkana kadar pişirelim, üstüne nane, ve biberleri ekleyelim karıştıralım üstüne kabakları alıp 3-5 dakika kavuralım.

Üzerine 4 su bardağı et suyu ilave edelim 3 su bardağı kaynar su ilave edelim ve kabaklar yumuşayana kadar orta ateşte ağzını kapatarak pişirelim.

Kabakları 10 dakikada pişmiş olacaktır kontrol ettikten sonra üzerine didiklenmiş eti, nohutu ve tuzluyoğurdu ilave edelim karıştıralım tuzuna bakalım ve 8-10 dakika kadar tekrar kaynatalım ve altını kapatalım 10 dakika dinlendikten sonra sıcak olarak servis yapalım.


Not:ekşi sevenler için içine tuzluyoğurttan sonra 1 tatlı kaşığı liman tuzu atabilirler tadı daha ekşimsi olacaktır lezzete lezzet katabilirsiniz.

Yorumlar

Popüler Yayınlar