Peynirli İrmik Helvası Tarifi
Peynirli İrmik Helvası Tarifi:
Hatay denilince ilk akla gelen tatlı kabak tatlısı ve künefe
gelir bazı tatlılar özel olarak yapılır. Hatay’da peynir sündürmesi olarak
bilinir aslında tatlı taze süt ile yapılan peyniri hiç unutmuyorum annemin
arkadaşı yapardı çocukken peyniri öğleye kadar sıcak da bekletirdi ve
sonrasında el yapımı olabildiğince doğal tereyağı ile kavurduğu irmik ile
buluştururdu tabi her evde yapılmazdı ve her kes tutturamıyor bu tatlıyı. Evine
misafir olduğumuz İmran hanım, çok başarılı olarak hazırladığı tatlıyı sizinle
paylaşmam için her karesinde eşlik etmeme izin verdiği için ayrıca teşekkür
ederim lezzeti de harikaydı her şeyi ile mükemmel bir tat. Tarifte ölçü
kullanmış ama yaklaşık olarak ölçüleri verdi göz ayarı oturmuş olan hamarat ev
hanımlarından olunca ölçüye pekte ihtiyaç olmuyor işte tarifi.
Tarif Hatay yöresine ait başka tariflere yakın olabilir ama
bu tarif peynirli irmik helvası olarak
biliniyor.
Peynirli İrmik Helvası İçin Malzemeler:
2 su bardağı irmik
500 gr künefe peyniri
2 yemek kaşığı tereyağı
Şerbeti için
1 litre süt
1 kg şeker
Birkaç damla limon
Üzeri için: tarçın, fıstık, fındık, ceviz
Peynirli İrmik Helvası Hazırlanışı:
1-Öncelikle şerbeti hazırlayalım şerbet malzemelerini ilave
edelim tencereye ama limonu en son şerbet olmaya yakın damlatalım.
2-Tereyağını ocağa alalım üzerine irmiği ilave edelim ve
kavuralım rengi dönene kadar.
3-Soğumuş olan şerbeti kavrulmuş olan irmiğin üstüne ilave
edelim ve karıştıralım.
4-Altını kısalım ve kısık ateşte irmik suyu çekene kadar arada
karıştıralım.
5-Ocaktan alamı suyunu çeken irmik üzerine elimizle ezdiğimiz
peyniri dökelim ve karıştıralım.
6-Ocağa tekrar alalım ve altını kısalım peynirler erimeye
başlayınca sıra geldi tahta kaşıkla peyniri sündürmeye.
7-İrmik helvasını iyice sündürmeniz gerecek karıştıra, karıştıra
kıvam alacak olan helva içinde peynirler tel, tel olacak ve irmik ile bir bütün
oluşturuyor.
8-Sıra geldi servise kaşıkla az bir miktar alın peynir
uzadıkça uzuyor zaten sıcak olarak servis şart olan helva üzerine istediğiniz
kuru yemiş ile tüketin.
Yorumlar
Yorum Gönder