30 Haziran 2015 Salı

Sürk Tarifi Ve Zeytinyağı İçinde Kışa Hazırlanışı

Sürk Tarifi: 
Hatay önemli bir yere sahip olan kahvaltı için hazırlanan ve her mevsim tüketilen bir kahvaltılık çeşidi olarak yapılıyor. Kahvaltı vazgeçilmez ve yöresel tatlara ilgi duyanlar kendinizde evde yapmak istiyorsanız işte aynı tarifin hem zeytinyağı içindeki ve kurutulmak için hazırlanışı. Bildiğim ve kayınvalidemden gördüğüm gibi yapmaya çalıştım büyüklerin eline su dökemeyiz ama fena olmadı tadı. Kışa hazırlık yapmak isteyenler fazlaca yapabilirler burada sürk ile salata ve börek de yapılıyor onun için az olarak yapılmaz hiçbir zaman.
Sürk İçin Gerekli Malzemeler:
1,5 kilo çökelek
1 çorba kaşığı kimyon
1 çorba kaşığı çörek otu
1 yemek kaşığı iri yaprak kekik
Bol kırmızı pul biber
1 çorba kaşığı biber salçası
Tuz
Zeytinyağı İçinde Sürk İçin Malzemeler:
1 litrelik kavanoz
Zeytinyağı
Sıfır kavanoz kapağı



Sürk Hazırlanışı:

1-Tüm malzemeleri bir kaba alalım ve iyice elimizde yoğuralım yoğurma işlemi aynı kısır yoğurur gibi tüm malzeme iyice ezilecek ve çökelekte topak kalmaması gerekiyor.

2-Yoğurma işlemi bittikten sonra elimizin orta yerine yumurta büyüklüğünden az biraz daha küçük veya büyük olabilir.

3-Avuç içimizde şekil verelim ve kurutacağımızı fırın tepsisine dizelim aralıklı olarak üstüne tülbent ile kapatalım.

4-İsterseniz kuru sevmeyenler için streç film sarabilirsiniz ben kuruttuğum için streç film sarmadım.

Zeytinyağında Sürk Hazırlanışı

5-Zeytinyağının içine koymak için ayardım birazını küçük çeri domates büyüklüğünde yine avuç içimizde yuvarlayalım ve tüm sürk bitene kadar devam edelim.

6-Küçük sürkler bitince litrelik cam kavanoz içine önce az zeytinyağı sonra sürkleri ilave edelim zeytin yağını sürk koydukça ilave edelim sürkler şekli bozulmaması ve dağılmaması için.

7-Kavanoz dolunca sıfır kapakla kapatalım ve en az 1 ay sonra tüketmeye başlayalım.


8-Sürk yapıldıktan sonra eskidikçe lezzet kazanır taze olarak tüketilebilir ama eskiyen sürk daha lezzetledir.

0 yorum:

Yorum Gönder