20 Şubat 2015 Cuma

Dövme Tarifi

Dövme Tarifi:
Dövme "Hatay" mutfağında geleneksel olarak hazırlanan özel yemekler arasında yerini alır. Hataya gelenlerin mutlaka tatması geren yemeklerin başında yer aldığını söylemem gerek. Hatay, ve farklı yörelerde yapılan tarif biraz zahmetli olsa da yenmeye değer ayrıcalıklı bir tarif. Buğdayın değirmenden kabuklarının soyulması ile pişmeye hazır gelen buğdaydan hazırlanan yemek eski zamanlarda soku taşı ile hazırlanırdı görselini memlekete gider gitmez çekip atacağım.Vesselam tarif eski ama tadından hiçbir şey kaybetmemiş.  
Tavuklu ve etli olarak hazırlanan tarifi ben tavuklu olarak hazırladım.  Hazırladığım tarif 4-6 kişilik olarak yeterli oluyor.
Dövme İçin Gerekli Malzemeler:
2 bardak dövmelik bulgur
1 bardak nohut
1 adet tavuk but
1 adet orta boy soğan
9 bardak kaynar su
Tuz
1 çay bardağı sıvıyağ
2 yeme kaşığı tereyağı ( margarin asla ve asla tereyağının yerini alamaz)
1 yemek kaşığı biber salçası
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı karabiber




 Dövme Yapılışı:

1-Öncelikle dövmeleri ve nohut’u ıslıyoruz. En az 4 saat ıslanması gerekiyor. (Akşamdan ıslamanız yeterli olacaktır)

2-Islanmış ve şişmiş olan buğday ve nohut’u yıkayıp suyunu süzüyoruz soğanı soyup tavuğu da temizleyip yıkıyoruz.

3-Düdüklü tencerenin en altına tavuğu sonra buğdayları ve nohut’u yerleştiriyoruz soğanı da eklediğimiz tencereye bir miktar tuz ve suyunu ilave edelim ardından ateşe alalım kaynamaya başlayınca düdüklünün ağzını kapatalım ve 40 dakika adar kısık ateşte pişirelim.

4-Havasını aldığımız düdüklü tencereyi dikkatlice açalım ve kontrol edelim pişme yeterli değilse 10 dakika daha ocağa alabilirsiniz suyuna da bakmakta fayda var tabi. (suyunu çekmiş olabilir buğday pişme farklılığı gösterebilir ve daha fazla su çekebilir)

5-Pişen dövmelerin içinden tavuğu alalım ve derisini ayırıp ayıklayalım sonra tencereye geri alalım.

6-Tahta bir büyük kaşık ile tencere ve kaşık arasına sıkıştırarak iyice dövelim.

7-İşlem biraz zahmetli olacaktır ama sıcak olarak dövme yapmanızda ayrıca önemli.

8-İyice kıvam alan buğdayların sosuna geçebilirsiniz.

9-Sosu için öncelikle sıvı yağı ısıtalım ve ısınınca biber salçasını ilave edelim iyice karıştırdıktan sonra baharatları ekleyelim ve iyice sos haline getirelim ardından bekletmeden dövmeye ilave edip iyice karıştıralım ve servise hazır.

10-En son olarak tereyağını eritelim ve içine çok az miktarda tuz atalım daha lezzetli ve daha kolay kıvam alacaktır.

11-Servise hazır dövmelerin üstüne az miktarda tereyağı gezdirerek servise sunuyoruz. Afiyet olsun .

0 yorum:

Yorum Gönder